ВСС решава дали да освободи предсрочно Иван Гешев от поста на главен прокурор

Пленумът на Висшия съдебен съвет ще заседава от 09.30 ч., за да обсъди дали да освободи предсрочно Иван Гешев от поста на главен прокурор.

За подобно решение са необходими 17 от общо 25 гласа. Един от възможните варианти е заседанието да не започне поради липса на кворум. Друг – кадровиците да преценят, че искането е недопустимо.

В случай, че ВСС вземе решение за освобождаването на Иван Гешев, това трябва да се потвърди от съда, а впоследствие президентът Румен Радев да издаде указ, с който процесът да бъде финализиран.

Припомняме, че искането за прекратяване на правомощията на главния прокурор беше внесено от правосъдния министър Янаки Стоилов на 16 юли т.г. То бе направено на базата на постъпила информация от вътрешния министър Бойко Рашков за допуснати нарушения от страна на главния прокурор.

Сигналът надхвърля 100 страници и е бил подготвян още преди Рашков да е поканен да заеме поста на служебен вътрешен министър. Самият той отрече случващото се да е политически PR, каквото мнение изрази говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

От своя страна Янаки Стоилов прогнозира, че шансовете този състав на ВСС да освободи Иван Гешев не са големи.

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

207 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Политика