Захариева: Още не можем да кажем, че сме преборили заразата

Извънредното положение бе обявено до 13 май и няма да има нужда да се продължава. Това обаче не означава че всички мерки ще отпаднат –  в Европа и в света още не можем да кажем, че сме преборили коронавируса, заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пред Канал 3.

“Всички хора в щаба ще продължават да работят, информация ще има, те ще продължават да информират. Нека да има уважение към тези хора, които спасиха живота ни”, призова вицепремиерът.

“Започна поетапно облекчаване на мерките, но това не означава, че те ще отпаднат напълно. Социалната дистанция ще трябва да се спазва дълго време, на повече от два метра, също така ограниченията за пътуване, дори и в Европейския съюз, и носенето на маски в затворени пространства”, каза Захариева.

Свободното придвижване на хора в ЕС не работи. Направено е било всичко възможно и поне стоките се придвижват чрез зелените коридори. Обсъжда се поетапно разхлабване на мерките за преминаването в съседни държави. В началото на кризата ситуацията с нашите сънародници зад граница, които са искали да се приберат, е било много тежка.

Първите тежки вълни са отминалиа и ситуацията се нормализира. Сега вече има и обратната вълна – върнали българи, най-вече от държави от ЕС, които искат да се приберат в държавите, откъдето са дошли. Постоянно пребиваващите в тези държави няма да имат проблем да се приберат там. Преди 10 дни ЕК излезе със стратегия за първоначално излизане от кризата.

Това е само първият етап, защото тази криза ще продължи дълго. Първата препоръка е за отварянето на границите между съседните държави. В постоянен разговор сме с всички външни министри. Само когато има пълно единодушие, тогава ще говорим за възстановяването на нормалния живот и нормалните пътувания. Всички държави удължават рестрикциите за пътувания”, категорична бе Екатерина Захариева./monitor.bg/

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

272 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Политика