Заведенията в Разлог готови да отворят още днес

След разхлабването на мерките, което бе обявено вчера на брифинга в Министерски съвет и което предвижда отваряне на заведенията на открито, някои собственици на такива обекти  започнаха подготовка още от вчера, за да могат да отворят час по-скоро и да си поемат глътка въздух. От бизнеса вчера  споделиха, че все още нямат яснота за условията, при които трябва да работят, и докато не им бъдат дадени конкретни предписания от здравните органи, няма да отварят.

„Все още нямаме никаква яснота какви ще са изискванията към нас, разстояние между масите, начина на работа и т.н. Очакваме утре да минат от РЗИ и да дадат някакви насоки. Това, което на този етап знаем, е това, което обявиха на брифинга. Ако до края на деня има конкретна заповед на министъра на здравеопазването, утре сутрин ще отворим, ако няма, ще чакаме да получим предписания.  Ние започнахме вече почистване, за да имаме готовност и да можем веднага да стартираме, щом е възможно. Последният месец и половина беше доста труден, въпреки че ние готвехме и правехме доставки по домове и офиси. Беше някакво облекчение, но при свит оборот няма как човек да издържи дълго време. Ние запазихме и служителите си и ни беше доста трудно“, каза Александър Крайнов, който е собственик на три заведения в Разлог, но само едно от тях – това в центъра на града, разполага с обширно външно пространство, което позволява да стартира работа.

„Все още нямаме яснота за мерките, които ще ни наложат. Искам да се запозная най-напред с тях, да получа съответните предписания от РЗИ и чак тогава да започнем работа спокойни. Утре със сигурност няма да отворим“, сподели Марияна Терзиева,  собственик  на един от комплексите в разложкото село Баня, който разполага и с външен минерален басейн.

Дали и колко заведения ще отворят врати днес във вчерашния ден не бе ясно за никого. А бизнесът очаква с нетърпение да си поеме глътка въздух. От това какви ще са условията, при които заведенията ще работят, ще се преценява и колко от персонала отново ще започне работа.

От брифинга в МС вчера стана ясно, че са в процес на изготвяне на правила, с които да бъде разрешена дейността на заведения, но само на такива с открити тераси, на които могат да се спазват противоепидемичните мерки. Късно следобед бе оповестена и заповедта на министъра, която регламентира правилата на работа на заведенията, и от нея става ясно, че те ще бъдат отворени на 6  май.

Според заповедта се допускат посещения на търговски площи на открито (градини, тераси и др.) на ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения и кафе-сладкарници, при спазване на следните противоепидемични мерки:

– Масите да бъдат разположени  по начин, осигуряващ разстояние не по-малко от 2,5 метра между тях и не повече от четири лица на маса или на едно семейство. След всеки посетител повърхностите на масите и столовете да се почистват и дезинфекцират. Мерките включват още поставяне на видни места на диспенсери с дезинфектант за ползване от посетителите на заведението, а  обслужващият персонал да е с поставена защитна маска за лице. В срок до 05.05.2020 г. предстои да се определят и други изисквания и организация на работа на тези обекти.

Строги са изискванията и по отношение работата на плувните басейни. Собствениците им ще трябва да извършват на всеки час пълна дезинфекция на тоалетните, съблекалните, съдовете за отпадъци, общите части, уредите, помещенията и другите съоръжения. Регламентирани са разстоянията между шезлонгите, както и  обработката и дезинфекцията на водата в плувния басейн, в която трябва да се поддържа остатъчен свободен хлор от  0.4-0.5 мг/л. Там също е необходимо осигуряване на  диспенсери с дезинфектант, течен сапун и еднократни кърпи за ползване от посетителите, а персоналът да е с маски./struma.bg/

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

3 567 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Разлог