БОГОЯВЛЕНИЕ ( ЙОРДАНОВДЕН ) В САНДАНСКИ


Ритуалът ще се състои от 11:30 часа на езерото в Градски парк „Свети Врач“
С празнична служба в храм „Св. вмчк. Георги“ от 07:00 ч. ще започне един от най-големите християнски празници. В 11:00 ч. свещениците от местното църковно настоятелство и кметът на Община Сандански – г-н Кирил Котев ще поведат литийното  шествие от храм „Свети Георги“ до езерото в Градски парк „Свети Врач“. Там в 11:30 ч. ще започне церемония по водоосвещение и ще бъде хвърлен символът на християнската вяра. В церемонията ще вземе участие Общински духов оркестър. В ритуала ще се включат и военните от Бригадно командване – Благоевград 26 400 с командир полк. Красимир Кръстев, за да бъдат осветени знамената на България и Община Сандански.
Богоявление е един от най-големите християнски празници. С него отбелязваме кръщаването на Иисус Христос във водите на река Йордан от Св. Йоан Кръстител.
Сам Бог се явил в онзи момент за обществено служение – оттук и названието на празника. Празникът Богоявление е свързан с тайнството на водоосвещението, което според Църквата ще очисти човешките грехове.
Ето защо в този ден навсякъде, където има водоем, се освещава водата и се извършва ритуалното хвърляне на кръста от местната църква. Следва тържествена литургия, наречена „Велик водосвет“, при който се обновява светената вода в храмовете. Тя пази от болести и пречиства душата.
Кръщаването на водата и ритуалното хвърляне на кръста в Сандански ще се проведе  в неделя /06.01.2019 г. / на езерото в градски парк „Свети Врач“.
От Църковното настоятелство апелират на този свещен празник всички, които ще участват в ритуала по хвърляне на кръста, да не употребяват алкохол и наркотични вещества.

изтеглен файл (33)
изтеглен файл (32)
изтеглен файл (31)

Назад
Напред
0
Готини неща

Facebook


Youtube

5/5

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

232 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Сандански