Санданският невролог д-р Иван Георгиев осъди ИА „Медицински одит“

Лекар от Сандански осъди Изпълнителна агенция „Медицински одит” да му изплати обезщетение от 1100 лв. за неправомерна глоба. Неврологът д-р Иван Георгиев от МБАЛ „Югозападна” бил глобен с 300 лв. след проверка на медицинските надзорници заради нарушение на Закона за здравето – пропуск при оформяне на документи на пациент, който впоследствие починал. Докторът обжалвал наказателното постановление, което било отменено от съда, и тогава решил да съди ИА „Медицински одит“ по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди.

В иска пред Административен съд – Благоевград д-р Георгиев претендира да получи обезщетение за имуществени вреди от 600 лв., които дал за възнаграждение на адвоката, който го представлявал пред съдебните инстанции. За преживените от него душевни болки и терзания – безпокойство, стрес, тревога, накърнен авторитет, лекарят поискал обезщетение от 500 лв.

В хода на делото е разпитан като свидетел кардиологът д-р Чавдар Великов, който твърди, че случаят се отразил отрицателно на колегата му – от притеснение започнал да вдига кръвно, появила се аритмия, като здравословното му състояние трайно се влошило и към момента го овладява със силни лекарства и терапии. Наред с това д-р Георгиев се затворил в себе си, престанал да посещава симпозиуми, конгреси за повишаване на квалификацията и да участва в заседания на Лекарския съюз.

След преценка на доказателствата съдия Иван Петков уважава изцяло претендирания иск и осъжда ИА „Медицински одит“ да изплати обезщетение от 1100 лв. на санданския невролог, от които 600 лв. за имуществени и 500 лв. за неимуществени вреди, както и направените съдебни разноски./struma.bg/

Решението подлежи на обжалване пред ВАС

1 707 преглеждания

One thought on “Санданският невролог д-р Иван Георгиев осъди ИА „Медицински одит“

  1. Не знам кой сте вие Симеон Костадинов,но мисля,че никой не ви е дал правото да публикувате каквото и да е било относно това,още повече,че делото още не е минало на всички инстанции! Тази информация,направо от съда в първите минути буди недоумение у мен! Та аз от тази информация от тази публикация я научавам. Явно знаете повече и по-рано от адвоката ми. Защо ли ?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.