Симитли почете героите – освободители

9-и октомври е паметна дата в историята на Симитли, защото на този ден през 1912 година поробеното, до тогава, население най – сетне се докосва до дълго жадуваната свобода! Днес, 109 години по – късно жители на община Симитли помнят делото на своите пра-деди, с чиято кръв е пропита българската земя.

 

 

 

Дъждът не отказа симитличани да преклонят глава пред героите – освободители така, както подобава – с шествие, с ритуал по поднасяне на цветя и венци пред паметника „100 години свобода“, с изчитане на имената на всички момчета и мъже от община Симитли, пожертвали себе си за нас и нашата свобода! За финал имаше и тържествена заря – проверка.

 

 

 

Кметът Апостол Апостолов каза, че винаги посреща датата 9-и октомври с чувство на гордост и голямо удовлетворение за това, че героите от Симитли, Сърбиново, Крупник и от останалите населени места от общината, пресрещат турските войски на своя територия, които по това време се връщали към Горна Джумая, за да я превземат отново, и успяват да ги задържат. „Нашите герои от община Симитли задържат турските войски в Кресненското дефиле до идването на редовната българска войска. Благодарение на нашите герои градът ни и нашата община са освободени на 9-и октомври. Благодарение на тези хора ние днес живеем свободно!“, каза още той.

 

 

 

Кметът на Симитли допълни, че хората от общината никога не трябва да забравят героичния подвиг на героите – освободители и тяхната саможертва. „Голяма част от тях отдават живота си в името на нашата свобода! В този ден искам да пожелая на хората от община Симитли – да помнят нашите герои, да ги почитат и никога да не забравят геройството, което са извършили. Нека всички бъдат живи и здрави и най – вече да се пазят, защото живеем в трудни времена. Всички виждаме какви поражения нанася коварният COVID – 19, затова отново ще се повторя, но нека всички бъдат живи и здрави, много късмет и берекет“, добави Апостол Апостолов.

 

 

 

Председателят на Общински съвет Симитли Вилимир Александров пожела на всички жители на общината на първо място да бъдат здрави, да помнят историята и да я предават занапред. „Нека всички се уважаваме, за да може да живеем в по – чисто бъдеще“, подчерта той.

 

 

 

Вилимир Александров посочи, че за него, а и за хората от община Симитли, 9-и октомври е една изключително важна дата, която трябва да остане в ума и сърцата на всички. „9-и октомври е датата, на която нашите пра-деди успяват да постигнат това, за което са жадували, а именно нашата свобода. Наш синовен дълг е да помним и никога да не забравяме, за да имаме и по – светло бъдеще“, посочи той.

 

 

 

Венци и цветя в знак на признателност пред освободителите на Симитли поднесоха: кметът на община Симитли Апостол Апостолов, зам.-кметовете Евгения Георгиева и Юлиан Мишев, председателят на Общински съвет Симитли Вилимир Александров и общински съветници, народният представител в 44-то, 45-то и 46-то Народно събрание Стефан Апостолов, представители на политическа партия ГЕРБ, на партия „Има такъв народ“, кметове на кметства от община Симитли, директори и учители, културни дейци, общественици и граждани.

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

165 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Симитли