В Симитли ще бъде отбелязан храмовия празник на параклиса „Св. Стилиян“

На 26 ноември Българската православна църква почита Св. Стилиян Пафлагонийски, наречен още Детепазител. По този повод в храм „Рождество Богородично“ и в параклиса „Св. Стилиян“ в град Симитли ще се състоят утринна служба от 07.30 часа и Света литургия от 09.00 часа, която ще бъде водена от отец Спас Веселински в съслужение с други свещеници. 

Припомняме, че през 2015 година Неврокопският митрополит Серафим освети параклиса „Св. Стилиян“, който се намира точно до храм „Рождество Богородично“. От изграждането на параклиса до днес той е предпочитано място от миряните в Симитли за извършване на свето кръщение на техните деца. Местните жители приемат, че както Света Богородица, така и Св. Стилиян са закрилници на град Симитли.

Свети Стилиан Пафлагонийски, наречен още Детепазител, се възприема като закрилник на бебетата и малките деца. Почита се особено много като покровител на кърмачетата. Според народната вяра през целия ден не се работи нищо вкъщи, за да не боледуват децата. Жените месят и раздават питки и варена царевица за здраве на децата.

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

158 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Симитли