Денят, в който си тръгна сър Мат Бъзби и първият велик отбор на Юнайтед пое към бездната

Днес към стадион „Олд Трафорд“ води улица, която носи неговото име. „Sir Matt Busby Way“ те гледа от табелата, когато завиеш в посока на Театъра на мечтите. И няма нищо чудно в това – именно този човек е един от първите, накарал стадиона да мечтае.

На 14 януари преди 51 години, денят около стадиона е особено тъжен и студен. Мат Бъзби, мениджърът на Манчестър Юнайтед, свиква пресконференция и обявява, че се оттегля в края на същия сезон. „Време е за някой по-млад и енергичен човек“, казва шотландецът.

Месеци по-рано Бъзби е извел Юнайтед до Купата на европейските шампиони. Още десетилетие преди това е в самолета, който на 6 февруари 1958 г. се разбива на мюнхенското летище при излитане към дома. Загиват 8 от футболистите, но оцелява мениджърът, както и младата надежда Боби Чарлтън. Мат Бъзби се възстановява с месеци в болници, но се връща в клуба и поема отбора отново.

Около него, Чарлтън, Джордж Бест и Денис Лоу, се появява звездния тим на Юнайтед. Първата славна генерация на клуба. Те печелят титли, взимат и първата корона на европейски първенец, печелена от английски отбор. Бест е световна звезда, печели и „Златна топка“.

Всичко върви идеално, докато на този 14 януари Бъзби не обявява оттеглянето си.

Възстановяването му след ужаса от 6 февруари 1958 г. отнема месеци

Възстановяването му след ужаса от 6 февруари 1958 г. отнема месеци

Едва на 59 години е, но е преживял твърде много. Първо, той пристига в клуба през 1945-а, когато отборът дори не играе на „Олд Трафорд“. Стадионът е съборен от германските бомбардировки. Изживява целия процес и е активен участник в него, докато Юнайтед се отърсва от Втората световна война, строи наново арената, играе на терена на градския съперник Сити…

Катастрофата и смъртта на неговите момчета през 1958-а е нов страховит удар по него. Те и до днес са наричани Бебетата на Бъзби. Спомените от Мюнхен слагат отпетачък върху психиката и са нелечими, а раните не са само външни.

Денят е особен, вододелен в историята на един от великите клубове на Европа.

„Юнайтед не е просто клуб, а е институция. Нямам съмнения, че и следващият мениджър ще успее, защото основите са положени“, казва при обявяването на новината. Той вече е сър по това време, посветен в званието няколко месеца по-рано.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Денят е ключов.

След него тръгва най-тежкият период в историята на клуба. Защото, ако си мислите, че днес Юнайтед не е добре, забравете. Просто сте били на диетата на успехите и трофеите с този клуб твърде дълго в 20-те години от 1993-а до 2013-а. Но сегашната ситуация има своите сходни моменти с онази, настъпила след януари 1969-а. Тогава си тръгва сър Мат Бъзби, а през 2013-а напусна сър Алекс Фъргюсън. Първият – след управление от 24 години, вторият – от 27. И двамата шотландци. И двамата създали шампионски отбори и династии.

Сър Мат остава около клуба и държи здраво юздите на властта, макар и неофициално. Той съветва Юнайтед да заложи на Уилф Макгинес, който е треньор при юношите и бивш играч на отбора. Неговото протеже се проваля и повлича крак в турбуленция от нови назначения и неуспехи. Следва Франк О`Фаръл, после идва и Томи Дохърти.

И двамата са одобрени от Бъзби, без когото не се взима нито едно важно решение. Но вече не той селектира играчите и тренира тима.

Дохърти успява да спаси отбора през сезон 1972-73 г., когато се добира до 18-ото място. В клуба вече се е настанила анархията, а магическото трио Бест-Лоу-Чарлтън напуска.

Улицата, която тръгва към стадион "Олд Трафорд" (в дъното) носи името на сър Мат

Улицата, която тръгва към стадион „Олд Трафорд“ (в дъното) носи името на сър Мат

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Статуята на Бъзби пред стадиона на Юнайтед

Статуята на Бъзби пред стадиона на Юнайтед

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Най-тежка е историята на Джордж Бест, който става напълно неуправляем, след като го няма сър Мат начело на отбора. Изкушенията са твърде много – женско внимание, алкохол и партита, а единственият човек, който има влияние над този свободен дух, е вече встрани от първия тим. На 1 януари 1974-а Бест играе последния си мач, след което никога повече не облича екипа. Лоу и Чарлтън са напуснали още на старта на сезона, през лятото на 1973 г.

Сезон 1973-74 г. обаче носи шокиращо изпадане, вече няма кой да спаси Юнайтед. Това е най-кошмарното пропадане за рекордно кратко време – от шампион на Европа през 1968-ма, до втора дивизия 6 сезона по-късно.

Клубът не успява да замени Бъзби. Сър Мат посочва заместници, но не е добър в това и изборите се оказват погрешни.

Десетилетия по-късно Юнайтед не успява да замени сър Алекс, а хората, които той лансира за поста – включително Дейвид Мойс, Жозе Моуриньо, а сега и Оле Солскяр, до момента не запълват празнината с очаквания обем. Типичен пример за клуб, който влиза в спиралата на неудачи и колебание след дълъг и много успешен период, в който е управляван с твърдата ръка на само един човек.

„Никой не можеше да влезе в кабинета му и да върши неговата работа след него – признава Денис Лоу. – Да наследиш сър Мат бе невъзможна мисия.“

След 1980 г. Бъзби е президент на клуба, но в роля, която не му дава реална власт. Той е представителна фигура. След смъртта му през 1994 г. остава икона за всеки фен на Юнайтед. На финала в Шампионската лига през 2009 г. в Рим, хореографията в сектора на агитката на „червените дяволи“ бе с неговото име. Куриозно, той е капитан на Манчестър Сити и Ливърпул и кариерата му на играч минава точно в тези два най-вражески за Юнайтед клуба, преди след войната да отиде като мениджър на „Олд Трафорд“. Още една невероятна история за един от най-големите в британската футболна история.

Днес Юнайтед търси този, който да влезе в офиса на Фъргюсън. През 70-те и 80-те на клуба му отне 17 години (до 1986-а) да открие наследник на Мат Бъзби.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

270 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Любопитно