Априлска зима в сряда и четвъртък

Жълт и оранжев код за снеговалежи е обявен в половин България

Априлска зима посрещаме в сряда и четвъртък. Новият месец идва с обилен снеговалеж, студен вятър и ниски температури. Валежите започнаха през нощта и ще продължат в цяла Централна и Западна България и на места в Североизточна.

Около обяд ще е особено ветровито. Поривите на вятъра ще са най-силни в Дунавската равнина. Температурите в най-топлата част на денонощието ще бъдат между 0 и 5 градуса, по Черноморието – до 6-7.

Въпреки че снегът ще се топи постоянно, в западната половина на страната, ще се образува видима снежна покривка между 5 и 15 см. В планинските и някои предпланински райони – до 20-30 см. В 14 области е в сила жълт код за снеговалеж с опасност от навявания и преспи. В Смолянско и Благоевградско кодът е оранжев.

Балканите са в плен на мощна полярна студена въздушна маса, а в южната част на полуострова се развива средиземноморски циклон. Комбинацията създава условия за обилни снеговалежи, които ще продължат до ранния следобед в четвъртък. След това валежите постепенно ще спират.

Времето остава студено с най-ниски температури в петък рано сутринта, когато термометрите ще покажат стойности около и под минус 5 градуса. По-късно през деня обаче ще се стопли, по-осезаемо – на север и на изток. Затоплянето ще продължи и другата седмица ни очакват температури около 15 градуса.

Валежите у нас ще са съвсем незначителни в събота, предимно – в Южна България. От събота до понеделник ще е ветровито, с кулминация в неделя, когато се очакват студени пориви над 60-70 км/ч в Южна и Източна България.

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

51 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Времето