Очакват се валежи в Западна и Централна България

В следващите 48 часа времето ще промени своя ход към захлаждане с валежи, гръмотевични бури и риск от градушки. Причината е формирането на зона с ниско атмосферно налягане над Италия и мощен студен фронт, който преминава над България от северозапад на югоизток.

Днес все още температурите ще са високи и около обяд ще достигнат максимума си – между 25 и 30 градуса. По същото време ще се усили и вятърът – ще духа осезаемо по-силно преди обяд и в ранния следобед в западните райони, по-късно и на изток.

Условия за бури с интензивен валеж, мощен порив на вятъра, гръмотевична активност и риск от градушка ще има в часовете следобед и привечер – първо в Северозападна България, след това и в централните райони на страната. Почти без валежи ще остане в Източна България. В 9 области на страната е в сила жълт код за интензивни валежи.

В нощта и в четвъртък нахлуването на по-хладен въздух ще продължи. Денят ще е предимно облачен. Валежите на северозапад постепенно ще отслабват. Остават предпоставките за гръмотевични бури с градушка. Температурите в най-топлата част на денонощието ще са между 15 и 20 градуса.

В петък и през почивните дни ще е прохладно сутрините, с температури около 10 градуса, в следобедните часове термометрите ще показват около 20-22 градуса. Слънцето ще пробие и ще се показва по-често. В петък са възможни слаби превалявания на изолирани места в централните райони на страната. Почивните дни ще започнат с разкъсана облачност до слънчево време в събота. В неделя след обяд от северозапад облачността отново ще започне да се увеличава с потенциал за валежи до вечерта в Северозападна България.

Концентрацията на прах от пустините на Африка все още е видима над голяма част от страната. От четвъртък нататък преносът на въздух от югозапад ще се измести към Турция, а въздухът в страната ще се изчисти

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

220 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Времето