Кацаров ще видоизменя сертификатите на ЕС за преболедуване

Сертификатите за преболедували в България може да важат година, а не 6 месеца, както е прието в целия ЕС. За такова намерение съобщи на извънреден брифинг в МЗ министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров.

Документ ще се издава и за поставена първа доза на ваксина – въпреки че тя не представлява завършен ваксинационен цикъл и не дава защита. Сертификати ще имат и установените болни с бърз антигенен тест – отново в противоречие с Европейския съюз.

Новият сертификат, който ще е чисто български, също ще има код и ще може да се ползва само в рамките на нашата страна.

„Работихме много усилено, мерките които обявихме се прилагат за първи път и разбираме, че има много неясноти. Стремим се да решаваме възникнали проблеми, така че да има по-малко затруднения за хората“, заяви той.

„Още в началото на тази седмица се допитахме до експертен съвет за сертификата за преболедуване да се удължи до 12 месеца и към момента имаме две становища, очакваме в още становища. Към момента проф. Червенякова ни уведомява, че единодушно приемат срока за сертификата да бъде удължен на 12 месеца, така и колегите по епидемиология казват същото. Клинична епидемиология също са съгласни да бъде удължен“, съобщи зам.-министърът Тома Томов.

Кацаров обяви, че вероятно още днес заповедта ще бъде обновена и сертификатът за преболедуване в рамките на нашата страна да бъде удължен. „Не е нужно да се преиздават, защото е лесно да се удостовери датата му“, уточни той.

„Тъй като мерките са нови и не са прилагани, тези които трябва да ги изпълняват от браншовете поискаха гратисен период, за да могат да въведат мерките. Затова взехме решение, че до понеделник при проверка на РЗИ при установени нарушения ще се издава само предписание. Ако вече има наложени глоби те ще бъдат отменени“, съобщи другият заместника на Кацаров – Александър Златанов.

„По отношение на служителите, които нямат зелен сертификат ще бъдат предоставени безплатни антигенни тестове и тези, които са с негативен ще отидат на работа. Тестовете ще се правят от оторизирано лице“, уточниха от МЗ.

От Информационно обслужване са уверили, че правят всичко възможно да може да се издават сертификати и на доказано болните с бързите антигенни тестове. Тези обаче, които не са били регистрирани в системата, няма да могат да получат сертификат.

„Алтернативата е пълно затваряне. Да не повтаряме локдауните от миналата година! Те се отразиха негативно на цялата страна“, заяви министърът.  

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

106 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Здраве