Министър Стойчо Кацаров: Следващата седмица ще бъде издадена заповедта за новите мерки

Следващата седмица ще бъде издадена заповедта за новите мерки. Това каза министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров пред журналисти, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

 

„Предложени са два алтернативни вида мерки. Едните от тях са да се използва зелен сертификат без ограничение капацитета на публични места. Алтернативно на това се предлагат допълнителни ограничения и спиране на дейности, ако не се стъпва на зелен сертификат. Отделно ас предложени конкретни мерки за училищата в страната. Предложението е да се правят разчетите на база община, а не на база област с цел максимален брой училища да работят присъствено. В тази си част мерките ще бъдат съгласувани с МОН“, каза още д-р Кацаров.

 

Той заяви, че е предложил тези алтернативни мерки да бъдат изпратени до всички заинтересовани страни, за да дадат своите предложения.

 

„Свикал съм в понеделник извънредно заседание на разширен състав на Експертния съвет по епидемиология, където да бъдат обсъдени двата варианта. Възложил съм бързо да бъдат закупени допълнително 1 млн. антигенни тестове, а в случай, че се възприеме вариантът със зелен сертификат да се осигури възможност на повече хора да могат да се тестват и да се сдобият с такъв зелен сертификат. Те ще бъдат за сметка на държавата“, допълни още д-р Кацаров. По думите му, ако се възприеме вариант със зелен сертификат, тестовете трябва да бъдат извършвани в някоя от сертифицираните от това лаборатории.

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

203 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Здраве