От 1 април: Маските стават пожелателни

От 1 април носенето на маски в закрити обществени места ще бъде препоръчително. Това предвиждат промени в Закона за здравето, приети на първо четене от Комисията по здравеопазване по предложение на председателя ѝ Антон Тонев.

 

„Със законопроекта се предлага да се създаде правна възможност след отмяната на обявената извънредна епидемична обстановка, когато това е необходимо с цел да се предотврати последващо епидемично разпространение на заразна болест и с цел контрол на епидемичния риск, министърът на здравеопазването, по предложение на главния държавен здравен инспектор, да може със заповед да въвежда противоепидемични мерки за територията на цялата страна или за отделна област за определен период от време. Такава възможност се предлага да се противопостави на директорите на регионални здравни инспекции за територията на съответната област, на отделна община или населено място.“

 

Антон Тонев посочи още, че със законопроекта се урежда законовото основание за изплащане на парите на медиците още 3 месеца.

 

Със Закона за здравето се урежда за още три месеца до актуализацията на бюджета да имаме законово основание да продължим да изплащаме парите на медиците, заяви Антон Тонев.

 

Той обяви, че промените в Закона за здравето ще влязат в сила в момента, който НС ги гласува на второ четене. „Това ще стане може би първата седмица на месец април. Ще влязат със задна дата от 1 април и ще дадат възможности на министъра на здравеопазването и на директорите на РЗИ да се въвеждат регионални мерки при нужда“, каза още Тонев. По думите му този законопроект дава възможност да не се затваря държавата.

 

Антон Тонев коментира изявление на проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ – СДС пред медиите, който каза, че промените будят много повече въпроси. „Категорично не дават отговори какво се случва с парите на първа линия на медиците и осигурените от допълнителни средства от нашето правителство на лекарите, сестрите и санитарите“.

 

По думите му предложените промени връзват ръцете на министъра на здравеопазването.

 

Той коментира и отпадането на маските. „Бих се доверил по-скоро на експертите, които казват, че маските трябва да останат. Нивото на ваксинация в България е много ниско и това е поредният провал“, заяви Ангелов.

 

Според него управляващите нямат план и всичко върви на самотек.

 

Здравна комисия обсъди на първо четене и промени в Закона за здравното осигуряване.

 

Със Закона за здравното осигуряване се предлага изрично да се уреди здравното осигуряване и медицинското обслужване на чужденците с предоставена временна закрила. Законопроектът е внесен от Антон Тонев и група народни представители.

 

Окончателното решение ще бъде взето от пленарна зала.

 

Елена Гунчева от „Възраждане“ каза, че е впечатлена от вносителите колко бързо са внесли законопроекта. „Здравната система се издържа от здравните осигуровки на всички нас. Всяка една промяна, която ще бъде значителна, трябва да бъде широко обществено обсъждане“, каза Гунчева. По думите й за съжаление става дума за десетки хиляди бежанци. По думите й този законопроект е дискриминационен, тъй като има други бежанци освен украинците, които също са с временен статут. Тя подчерта, че има няколко стотин хиляди български граждани, които не са осигурени и този проблем също трябва да бъде решен.

 

„Правата на българските граждани-първи и на първо място“, подчерта депутатът от „Възраждане“.

 

Председателят на Здравна комисия и депутат от „Продължаваме промяната“ Антон Тонев направи реплика и каза, че основният акцент в законопроекта визира временната закрила. Той обясни, че никъде не е споменато от коя държава бягат. По думите му натоварването на осигурителната ни система ще бъде в краткосрочен план.

 

Проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ -СДС каза, че днес е нещо много по-важно, което рискува фискалната сигурност на страната.

 

По думите му е добре да помислим за украинските бежанци, но днешния законопроект е закъснял. Той напомни, че ПГ на ГЕРБ са внесли вече подобни предложения.

 

Стана ясно, че ГЕРБ -СДС ще се въздържи от подкрепа по законопроекта.

 

Ивайло Христов от „Има такъв народ“ каза, че не са се събрали да обсъждат фискалния резерв, а проблем, който е закъснял. Той посочи, че чест прави, че стотици хиляди български лекари обслужват безплатно украинските бежанци.

 

Проф. Георги Михайлов от „БСП за България“ каза, че законопроектът е важен.

 

Д-р Хасан Адемов от ДПС също се изказа по законопроекта. Според нето статута на временна закрила е за срок от една година. Той посочи, че да се говори, че законопроектът е навременен, е несериозно.

 

Д-р Адемов отбеляза, че не е ясно кога им почват осигурителните права и кой ще плаща. „Всички тези неща трябва да бъдат уточнени“, каза д-р Адемов и уточни, че ДПС ще се въздържи от подкрепа по законопроекта на този етап.

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

129 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Здраве