10 заблуди за спорта, които могат да ви навредят

Здрав дух в здраво тяло. С наближаването на лятото все по-често си припомняме тази латинска сентенция, а някой от нас дори стигат още по-далеч – нахлузват старите кецове и излизат да пораздвижат телеса в парка.

Ползите от спорта са безкрайни, безкрайни обаче са и погрешните схващания, свързани с него. Заблудите понякога могат да ни принудят да си поставим недостижими цели, да тренираме неправилно или по-лошо – да навредим на тялото и здравето си.

Събрахме 10 от най-разпространените заблуди за спорта, с надеждата, че няма да допускате подобни грешки и ще се насладите пълноценно на своята тренировка.

Мит №1: Най-доброто време за тренировки е сутринта
Това не е точно така. Най-доброто време за спорт настъпва тогава, когато сте готови. Няма значение какво предпочитате – вечерна тренировка във фитнеса или сутрешен джогинг, важна е последователността. Различни изследвания установяват, че няма значителна разлика в крайния резултат от спортуването сутрин и спортуването вечер.

Мит №2: Пъзелите и кръстословиците тренират мозъка най-добре
Ребусите, загадките, кръстословиците далеч не са единственият начин да „напрегнете“ мозъка си. Физическите упражнения са еднакво полезни както за тялото, така и за ума. Упражненията, които подобряват кръвообращението са за предпочитане пред часове прекарани в решаването на пъзели. Спортът повдига настроението, подобрява паметта и предпазва от деменция.

Мит №3: Може да не тренирате няколко седмици, без да губите форма
И тук не. При повечето хора, след дълга почивка от тренировки, мускулният тонус значително намалява. Затова не се отпускайте прекалено, когато постигнете желания резултат.

Мит №4: Маратон или нищо!
За много хора бягането на дълги разстояния е единственият начин, за да се определят като спортуващи. Но това не е така. Хората, които предпочитат тичането на къси дистанции подобряват работата на сърцето си, също като при маратонците. Освен това по-лекото натоварване – джогинг или обикновено ходене са по-щадящи за тялото ни.

Мит №5: Напитките за спортисти – идеални за възстановяване на тялото
За съжаление това въобще не е така. Повечето напитки за спортисти съдържат само вода и подсладители. Вместо това специалистите съветват по време на тренировка да пиете вода и да приемате високопротенова храна, за възстановяване на силите след натоварването.

Мит №6: Пътеката за бягане е по-добра от тичането в парка
Тичането в парка и на пътеката във фитнеса съвсем не е едно и също, дори да изминавате еднакво разстояние. Тъй като навън се движите срещу вятъра, по неравен терен, в тренировката се включват повече мускули, а тялото ви изгаря с 10% повече калории, отколкото при тренировка на пътеката.

Мит №7: От тежка тренировка се огладнява повече
Ако след интензивна тренировка ви се отвори зверски апетит, значи нещо не е както трябва. Всъщност физическата активност значително намалява чувството за глад. Това се дължи на хормоните ни – организмът ни произвежда двойно повече лептин – хормонът на насищането, докато нивата на хормона на глада – грелин, намаляват.

Мит №8: Калций се съдържа само в млечните продукти
Да, в млечните продукти се съдържат високи нива на калций, но те не са единствените. Има и други храни-шампиони по съдържание на полезния минерал. Броколите, сусамът и спанакът спокойно могат да заместят млечните продукти по този показател.

Мит №9: Протеинов бар или овесена каша?
Много хора смятат, че протеиновият бар е заместител или алтернатива на добре познатата овесена каша. Но това са различни храни. Протеиновите блокчета са храна, която изисква много по-малко калории при храносмилането, така че при тях ползите до известна степен са намалени. Барът е лека закуска, а не заместител на овесена каша или другите зърнени храни.

Мит №10: Йога помага при болки в кръста
Техниките на източната философия йога може и да са прекрасен метод за достигане на жизнен баланс, но това не означава, че са панацея за болките в гърба. Ако дискомфортът е свързан с мускулите, тогава да – някои асани могат да бъдат много полезни: те ще укрепят мускулите на гърба и болките ще отшумят. Но ако имате по-сериозни проблеми – като херния например, тогава йога може дори да ви навреди. Затова, преди да започнете подобни упражнения се консултирайте с лекар./10te.bg/

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

692 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: 10-те най