65 нови случая на коронавирус у нас, сред тях 9 деца

Има още един починал с коронавирус
Лабораторно потвърдените нови случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 65.Доказани са девет положителни проби при деца на възраст до 17 години. Това съобщи доц. Димо Димов. Общият брой на инфектираните у нас достигна 2069.

Новозаразените са в областите: София – 24, Благоевград – 8. В Ямбол и Видин по 6 случая.  Плевен и Сливен – 4, Пловдив – 2. В  Пазарджик, Перник и Разград има по 3 нови доказани проби.  Кюстендил и Русе  са с по един нов случай.

Към днешна дата 365 души са настанени за болнично лечение, а от тях 51 са в Интензивни отделения.

Доц. Димов поясни, че към момента се запазва огнищният характер на разпространение на COVID-19 в страната с ясно разпространени епидемиологични връзки. „Това позволява своевременно откриване на контактните лица и тяхното изолиране в болнични или домашни условия”, допълни той.

Седем са новите случаи на заразени сред медицинския персонал. „Трима лекари, три медицински сестри и един санитар. Три от случаите са констатирани в Пазарджик, в Плевен – 2, в Пловдив и Сливен по един”, уточни секретарят на Националния оперативен щаб.

Димов посочи, че облекчаването на мерките в обществено-икономическия живот не трябва да бъде съпровождано с неглижиране или неизпълнение на хигиенните правила в лечебните заведения. „Намаляването на човешкия потенциал в лечебните заведения има негативно отражение в оказването на тяхната дейност, особено в Интензивните отделения”, категоричен беше той.

Излекувани вече са 499 души, а сред тях има нови 23-ма. „В „Пирогов” са 8, във ВМА – 1, Столичното РЗИ е констатирало 11 новоизлекувани от амбулаторните пациенти. В Сливен те са двама, а в Кюстендил – 1”, съобщи Димов.

Починал е още един пациент с коронавирус. С това общият брой на смъртните случаи у нас достигна 96. Средната възраст на починалите е 66.8 години. /nova.bg/

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

1 857 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Вижте още от категорията: Актуално