От днес – пада извънредното положение!

Извънредното положение в цялата страна – официално пада. Остават обаче в сила част от мерките срещу разпространението на коронавируса. Запазват се и глобите за нарушения.

Отварят хотелите и местата за настаняване в България, спазвайки всички изисквания и ограничения. Със заповеди на здравния министър бяха въведени правила за работа на заведенията на открито.

Разрешена е работата на басейните, индивидуалният и колективните спортове за аматьори на открито. Разрешено е отварянето на музеи, галерии и библиотеки при спазване на социална дистанция.

Позволяват се концерти и културни събития на открито, с допустима заетост на местата до 30%. Кината също могат да работят при 30% заетост на местата.

Задължително остава носене на предпазни маски в градския транспорт. Остава 14-дневната карантина при връщане в страната.

Колко опасен е COVID-19?
Още в началото на днешните дебати управляващи и опозиция влязоха в спор за това колко опасен е коронавируса. Според депутата от левицата проф. Георги Михайлов в законопроекта „инфекцията е издигната на пиедестал, който не заслужава”.

„Позволявам си да го повторя като специалист – това не е особено опасна инфекция. Тя не притежава основните белези на опасна инфекция, свързани с начина на заболяване на пациенти, докоснали се до нея”, смята той.

На тезата на левицата се противопостави председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова, която съвсем наскоро пребори заболяването.

„Няма как да оспорваме съществуването му, предвид на това, че не само в България, а и целият свят се бори с пандемията от коронавирус. Мерките във всички страни са аналогични”, категорична бе тя.

Извънредна епидемична ситуация
След края на извънредното положение, чийто срок изтича на 13 май и няма да бъде удължават, Министерски съвет ще има възможността да обявява извънредна епидемична ситуация за страната или за даден регион, по предварително набелязани 8 критерия, които опозицията от БСП и ДПС определи като „мъгляви” и „неясни”.

Това ще става по предложение на здравния министър и след извършен анализ на главния държавен здравен инспектор.

Задължителна изолация и карантина
На задължителна изолация ще подлежат всички болни от заразни заболявания. Остава и карантината за доказани контактни на тях лица. Всички хора, които влизат в страната, също ще подлежат на 14-дневна карантина.

Глобите остават
След 13 май органите на реда ще продължат да глобяват всички нарушители с от 300 до 1000 лева, а при повторно нарушение сумата скача от 1000 до 2000 лева. Остава и санкцията за неспазване на задължителната изолация на болни и доказани контактни на тях лица – 5000 лева. Очаква се санкциите да продължат да бъдат в сила поне още два месеца след изтичането на срока на извънредното положение.

Мерки в областта на туризма
От 13 юли хотелите и местата за настаняване остават, но при стриктно спазване на определени санитарно-хигиенни условия, обяви министърът на туризма Николина Ангелкова.

Остават мерките за защита на длъжници
„Още 2 месеца хората, които са загубили работа и не могат да обслужат кредитите си, няма да бъдат заплашени от предсрочна изискуемост на тези кредити и от наказателни лихви”, обясни депутатът от ОП Искрен Веселинов.

Социални мерки
В следващите месеци остават и социалните мерки, сред които насочената към работодателите мярка 60:40. До 2 месеца неплатен отпуск за тази година пък ще се смятат за трудов стаж.

Учебната година ще завърши онлайн
Учебната година ще завърши дистанционно, а изпитите за външно оценяване след IV и X клас няма да се проведат. В началото на следващата учебна година тестовете ще могат да се проведат, за да се измери нивото на учениците. Приемът на единадесетокласници от обединени училища в други ще става само с оценките от дипломата за завършен десети клас.

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

2 589 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Вижте още от категорията: Общество