България ще внесе Плана за възстановяване в ЕК до 15 октомври

15 октомври е датата, до която правителството трябва да прераде в Брюксел Плана за възстановяване и устойчивост, заяви премиерът Стефан Янев след поклонението „Тракийска памет“ в град Маджарово.

 

„В голямата си част той е завършен. Спорните и откритите въпроси, които има да се решават на ниво с ектспертите от Европейската комисия, се надявам да бъдат решени в рамките на следващата седмица. Така че втората следваща седмица с най-късна дата 15 октомври, сме се разбрали с министрите, че трябва да има готовност и планът трябва да бъде предаден“.

 

Остава проблемен въпросът с годината, в която трябва да се спре експлоатацията на въглищните централи:

 

„Разбира се, ние все още преговаряме и усилията ни в разговорите с европейската комисия да увеличим този срок, да го отложим, тъй като въпросът е комплексен, той касае множество хора, заети в тази индустрия. Комплексен е въпросът, още повече в светлината на стремежа на Европа за „зелената сделка“, стремежът да има яснота какво се случва в този отрасъл. Част от решението на въпроса е заложен именно и в нашия План за възстановяване и устойчивост едновременно с търсене и заместване на тези мощности с друг вид гориво, едновременно с търсене на възможност за реализация и преквалификация на хората, които в момента са заети в минната индустрия“.

 

Мерки на правителството за високите цени на електричеството:

 

„До този момент сме намерили един механизъм за компенсация на бизнеса. Идеята е там да защитим малките и средните предприятия. Тези хора, които се занимават с икономическа активност, да бъдат защитени максимално в този период, в който цената е най-висока“.

 

В и К-холдингът трябва да купува електричество за всички В и К-дружества с цел постигане на по-ниски цени:

 

„Планът е В и К-холдингът, националното В и К-сдружение, което е под шапката на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, да си изгради своя структура търговска, която да отиде на борсата и да си купува“ – – каза премиерът Стефан Янев в Маджарово, където почете паметта на тракийци.

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

111 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Актуално