Лозан Панов избра Мария Касимова за свой вицепрезидент

След настоящият президент Румен Радев, ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков, в битката за президентския пост като независим кандидат се включва и председателят на Върховния Касационен съд Лозан Панов.

 

Информацията, че той се включва в надпреварата за „Дондуков“ 2 се появи неофициално вчера. Официалното потвърждение дойде тази сутрин от Интернет-страницата на неправителствената организация „Правосъдие за всеки“.

 

Мотивът да издигнат Панов:

 

„Отстояването на правото и справедливостта трябва да е водеща тема в кампанията за парламентарните и президентските избори, а съдия Панов е най-подходящата кандидатура за това“.

 

В 17 ч. пред Президентството се събраха членовете на Инициативния комитет, който ще номинира председателя на ВКС за кандидат-президент. Лозан Панов благодари за доверието, припомни думите на юриста Кристиян Таков и обясни мотивите си, с които е приел да участва в кампанията:

 

„Ако Кристиян беше тук, той би казал: „България се събужда бавно. Ще се става“. Интересувате се от това какви са моите мотиви. Моята кауза е била независимостта на съдебната система, отвоюването на институциите. Ще се обърна към всички свободни граждани с молба да ме подкрепят, защото бих искал да бъда следващият президент, който ще подпише или няма да подпише указът за назначаване на председател на Върховния касационен съд. Вероятно се интересувате кой ще бъде вицепрезидент. Мария Касимова – име, което е добре познато, ваш колега. Човек, който ще се занимава с въпросите, свързани със социална дейност. Разбира се, много важен въпрос, който засяга и вас, послание към самите вас за свободата на словото в България“.

Вероятна подкрепа от ДБ

 

Най-вероятно „Демократична България“ ще подкрепи кандидатурата на Лозан Панов за президент, въпреки че за момента официално потвърждение за това няма. Представители на дясната коалиция коментираха, че въпроса за подкрепата за определена номинация се решава след обсъждане с колективните органи на трите партии в обединението. Пред Президентството имаше представители на коалицията „Демократична България“. Сред първите дошли беше Методи Лалов – общински съветник от „Демократична България“, но в качеството си на гражданин

 

„Не мога да изразя позицията на „Демократична България“. Доколкото прочетох в медиите, в крайна сметка такава подкрепа ще бъде дадена, но аз съм тук като гражданин, а партийното ми качество не бива да ме лишава от възможността да подкрепя един кандидат, който безспорно е добър и който ще издигне на съвсем различно ниво политическия дебат за президентския пост. Лозан Панов е доказана фигура в защита на върховенството на правото, така че имаме нужда от този кандидат. Подкрепям го! Аз съм човек от съдебната система, познавам го и лично. Разбира се, през годините съм имал критики, но към кой човек в крайна сметка не сме имали критики? Ще бъде полезен, убеден съм, за политическата ни система“.

 

Вече би трябвало да е започнало Учредителното събрание на Инициативния комитет, който издига Панов и Касимова за независими кандидати. По време на кампанията председателят на Върховния Касационен съд ще бъде в отпуск.

Кой е Лозан Панов

 

Панов се включва в президентската надпревара четири месеца преди края на седемгодишния си мандат като председател на Върховния касационен съд. Той беше кандидатура на мнозинството около бившия главен прокурор Сотир Цацаров в предишния състав на ВСС, но с годините се превърна в един от най-яростните му критици. Панов гласува против номинацията на Иван Гешев за Обвинител номер едно и продължи да твърди, че прокуратурата е от сталински тип и се нуждае от конституционна реформа.

 

Именно настояването на Панов за промени в основния закон заради прокуратурата е мотивирало Инициатива „Правосъдие за всеки“ да го издигне за държавен глава. По информация на БНР от неправителствената организация са взели решението си след интервюто на съдия номер едно пред БТВ, в което той разкритикува президента Румен Радев, че е видял проблемите в държавното обвинение едва, когато негови представители влязоха в сградата на „Дондуков“ 2, както и че въпреки уверенията на Радев, че има проект за промяна в Конституцията, не го е оповестил публично.

 

Според представител на Инициатива „Правосъдие за всеки“, кандидатирането на Панов за държавен глава не налага той да напуска поста си. Достатъчно е само да излезе в отпуска, а оставката би била задължителна, ако бъде избран за президент.

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

143 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Актуално