Бюджет 2022 да бъде приет до края на януари

Бюджет 2022 трябва да бъде приет до края на януари догодина. Това решиха представителите на група „Финанси“ от „Продължаваме промяната“, БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“. Въпреки че желанието на всички е бюджетът да бъде приет в срок до края на настоящата година, Асен Василев, който най-вероятно ще заеме поста на финансов министър, обясни, че структурата на Министерския съвет ще е различна, което означава, че и финансовата рамка ще бъде напълно различна. По думите му не е обозримо да се приключи работата по него до края на годината.

 

Всички тегления от банка над 10 000 лева и преводи в чужбина над 1 милион лева да се докладват в Националната агенция за приходите, предлагат от „Продължаваме промяната“. Това обяви днес съпредседателят на проекта Асен Василев по време на дебатите на тема „финанси“. Предложенията си представиха и БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“, като и трите политически сили са обединени около идеята за въвеждането на необлагаем минимум. Това са предпоследните дебати от серията коалиционни преговори, като следобед предстоят разговори за международната политика.

 

Данък добавена стойност да остане намален и през следващата година за някои стоки и услуги като антикризисна мярка – около това намерение се обединиха представителите на четирите политически сили, които преговарят за коалиционно управление.

 

Асен Василев пое ангажимент прагът за регистрация по ДДС да бъде увеличен на 100 хиляди лева през 2023-а и на 160 хиляди лева през 2024-а година „при строг контрол за свързаност и глоби, ужасни глоби“.

 

Кирил Петков, който се очаква да бъде премиер, се обяви за цялостна промяна в начина, по който биват харчени парите на данъкоплатците:

 

„Държавата не е собственик на тези пари. Ние сме едни разпределители, които имаме две задължения – да не се откраднат някъде по пътя и да ги харчим ефективно все едно, че са и те са си, нашите пари“.

 

Минималната заплата през следващата година да не е по-ниска от 700 лева, а данъчните облекчения за родители ще се запазят и догодина. За това се договориха по предложение на БСП четирите политически сили.

 

Преговарящите се обединиха и около идеята да бъде въведен коефициент за определяне на максималния осигурителен праг, който догодина да бъде 2,3 от средната работна заплата. Предложението на „Продължаваме промяната“ за ръст и въвеждането на коефициент, което фактически ще направи сумата 3400, доведе до разгорещен спор с представителите на „Демократична България“.

 

Мартин Димитров от ДБ заяви: „Този коефициент много бързо и лесно го определихте и някак си без анализ да го въведем сега ми се струва прибързано. Особено в ситуация на пандемия и икономически проблеми. Има доста хора в затруднения“.

 

„Точно тези хора на максимален осигурителен праг не са в затруднение“, репликира Асен Василев.

 

Пламен Данаилов от „Има такъв народ“ коментира, че „са склонни да направят компромис с цел и да вървим напред“.

 

Различните политически сили правят предложения за бюджета догодина, както и за дългосрочни мерки.

 

Например от БСП настояха от 2022 г. минималната работна заплата да не бъде по-ниска от 700 лв. месечно, а след това да се фиксира като процент.

 

Орлин Ваташки от левицата заяви:

 

„Като в допълнение предлагаме минималната работна заплата да се изчислява като процент от средната за страната от предходна година, отново следвайки европейските практики, за да не се фиксира всяка година определена цифра – между 45 и 50%“.

 

БСП смята, че дефицитът догодина трябва да бъде между 4 и 4,5% от БВП.

 

От „Има такъв народ“ виждат недостига в хазната между 3 и 3,5 на сто и подкрепят идеята за по-ниска ДДС ставка за определени храни.

 

„Нивата на инфлацията основно се движат от хранителните продукти и заради това трябва да се прецизира върху кои да бъде намалена ДДС ставката. Това допълнително ще доведе и до изсветляване на бизнес и особено на хлебопроизводителите“, коментира Пламен Данаилов от ИТН.

 

Георги Ганев от „Демократична България“ заяви, че по повечето точки има съгласие в политиките. Той настоява бюджетът за догодина да бъде приет в срок:

 

„Няма да е лесно, ще има среднощни неща със сигурност, не е като да не сме били там“.

 

От „Продължаваме промяната“ заявиха, че не смятат за нужно да правят промени в данъчната система догодина.

 

Засега политическите сили само излагат предложенията си, а коментарът по тях предстои.

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

99 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Актуално