Версиите взрив, тероризъм или превоз на бензин се отхвърлят за катастрофата на „Струма“

Двама съдебни медици от западната ни съседка ще отпътуват утре за София, за да идентифицират телата и да предадат останките, съобщи главният прокурор на Северна Македония Любомир Йовевски на брифинг в РСМ.

 

„Надявам се до края на другата седмица съдебните медици да свършат своята работа и труповете на жертвите от катастрофата с македонския автобус да бъдат освободени и предадени на близките“, допълни Бисер Михайлов, заместник-окръжен прокурор Перник.

 

„Днес ще предадем на българските власти документи от разпитите на свидетелите. Тези действия продължават и през следващите дни ще има още разпитани. Всички протоколи ще бъдат предоставени на България. За да не нарушим работата на следствието, за това в момента не можем да кажем кои са разследвани и разпитани. Запознати сме с професионализма на българските прокурори“, каза Йовевски.

 

„Продължаваме да работим по всички версии, които не са отхвърлени. Няколко дена след произшествието не може да се определи причината и да се назове една конкретна версия, приемана като доказана и всички останали отпаднали“, заяви Младен Петров, следовател от Национална следствена служба.

 

Той каза, че са направени всички проби, за да се изключи версията за тероризъм още на старта на разследването.

 

„Категорично е отхвърлено предположението, че се е превозвал бензин или експлозиви. Не са открити остатъци от взривни вещества“.

 

Младен Петров обясни, че всички сигнали и обстоятелства, които постъпват при тях, се проверяват от следствието дори и да не звучат сериозно.

 

Собственикът на фирма „Беса Транс“ е разпитан, с него интензивно се работи на територията на РСМ. Веднага след настъпването на катастрофата, документацията е иззета, заяви Йовевски.

 

„Когато бъдат изготвени заключеният по всички съдебни експертизи, тогава ще имаме и решение дали маркировката на пътя е в някаква причино-следствена връзка с настъпилото произшествие“, допълни Михайлов.

 

Днес на властите в България ще бъдат предадени показания на разпитани свидетели на инцидента, обясни главният прокурор на РСМ. В следващите дни предстои да бъдат разпитани още много лица, допълни той. Всички протоколи ще бъдат изпратени на България.

 

Собственикът на фирмата не може да бъде обвинен за конкретното пътно произшествие, казаха разследващите. Седалището и управлението на собственика на фирмата и автобуса са в РСМ, допълниха властите.

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

90 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Актуално