Борисов: „Юмрукът“ се стовари и върху международните ни отношения

Договорът за добросъседство беше отправната точка за присъединяването на Северна Македония и всички държави от Западните Балкани. За съжаление това темпо се изпусна. Юмрукът, който се стовари върху българската администрация, се стовари и върху международните ни отношения. Днес разбрах крилатата фраза, че юмрукът обединявал ценности. Значи тоягата би трябвало да означава демокрация“.

 

Това коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в словенската столица Любляна. Той е там за Срещата на лидерите на ЕНП за Западните Балкани.

 

„Изпуснаха се много месеци и много време. Нагнети се голямо напрежение и в Северна Македония, и в Албания, и в целия съюз срещу България. Изпуснаха се много месеци, за да се обясни каква е нашата позиция. Поколения млади македонци и албанци мразят в момента България. Компромис трябва да се направи и можеше да се направят компромиси. Утре Радев ще ги излъже още един път. Той винаги им е обещавал да реши въпроса след изборите, но след кои избори? Тогава няма да зависи от него, а от политическите партии, които ще управляват“, предупреди лидерът на ГЕРБ.

 

Бившият премиер припомни, че по време на мандатите му начело на страната беше подписан договорът за добросъседство.

 

„Сега диктаторът Радев трябва да вземе своите решения и да спре да заблуждава, че ще реши въпроса след изборите. Ние защитихме и обяснихме позицията ни добре, и затова подписахме Договора за добросъседство. Но нека да бъдем оптимисти. Може пък да намери кураж“, заяви Борисов.

 

„България продължава да няма и План за възстановяване. Цените вървят нагоре. В България само днес починаха 178 човека. За Радев и за Кацаров тези жертви са нищо. Под 20% е ваксинацията. Никакви мерки не се взимат. Всеки е оставен на собствената си съдба. Държава няма и всеки е оставен ако оцелее. Спад в икономиката. Спад на инвестициите. Във финансите – провал, иначе защо теглят дълг? В миграцията – провал. Спрени европари в земеделието. Един потъващ кораб стои и няма кой да го извади. Провал във всичко. Това са реалностите“, каза той.

 

По-късно лидерът на ГЕРБ се среща с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която уверил, че ако след изборите ГЕРБ управлява, ще продължи политиките за разширяване на Европейския съюз към Западните Балкани.

 

Лидерът на ГЕРБ е провел и среща с Андрей Пленович, Янеш Янша, Кириакос Мицотакис и Себастиан КурцЛидерът на ГЕРБ е провел и среща с Андрей Пленович, Янеш Янша, Кириакос Мицотакис и Себастиан Курц

 

„България трябва да използва Договора за добросъседство с Република Северна Македония като база за постигане на компромиси с нашите западни съседи. Единствено при разширяване на ЕС към Западните Балкани в регионът ще има траен мир, устойчиво развитие и общ просперитет. Отговорността ни към бъдещите поколения ни задължава да продължим усилията в тази посока. Подчертах пред Урсула фон дер Лайен и категоричния ми ангажимент България да настигне останалите европейски държави в справянето с COVID-19, да се върнем на пътя ни към Еврозоната, както и да подкрепим усилията на европейските лидери за преодоляване на енергийната криза и климатичните промени. За целта ГЕРБ ще положи усилия да спечели категорично изборите на 14 ноември и да работим за конструктивен диалог с останалите отговорни политически сили в България“, казал той, цитиран от Фейсбук профила му.

 

Той е провел и среща с президента на Сърбия Александър Вучич, с когото обсъдили перспективите за присъединяването на Западните Балкани към Европейския съюз и завършването на магистралата София-Ниш-Белград.

 

„България ще продължи да подкрепя Сърбия по пътя ѝ към ЕС, защото нашите два приятелски народи трябва да имат всички условия да живеят задружно в мир и просперитет“, заявява категорично Борисов.

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

194 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Актуално