5 дни до края на кампанията на НСИ: преброители се отказват, 25% от населението не е преброено

В София не достигат около 600 преброители, има отказващи се. В над 1000 зони в столицата липсват преброители. Това стана ясно на брифинг на Националния статистически институт.

 

От 7 септември до 4 октомври са преброени 2,77 милиона лица от преброителите, а 2,404 млм. са електронно преброени. Това за почти месец прави преброени 5 милиона и 176 хиляди лица към вчера, което е 74,8% от населението. В следващите 5 дни пък трябва да бъдат преброени още над 1,7 млн. българи.

 

„Продължаваме да търсим и други начини, за да не чакат хората. Много от тях стоят вкъщи и очакват да бъдат преброени. Ако някой не бъде посетен от преброител, може да се обърне към временните центрове за преброяване – има списък на сайта на института“, обясни Сергей Цветарски, председател на НСИ.

 

„Ако темповете в големите градове се запазят, трудно ще обхванем 100% от населението“, призна той.

 

Като причина за отказа на преброители беше посочен страхът от заразяване с коронавирус. Освен това – напълно очаквано, ромските квартали се оказват трудни за преброяване.

 

Преброяването с преброители ще продължи до 20.00 часа на 10 октомври. На този етап не се предвижда ново удължаване.

 

Цветарски посочи и случай в Перник, за който той каза, че също са научили от медиите. „В неделя следобед мъж, който е бил посетен от наш преброител, е заплашил и произвел изстрел с газов пистолет по преброителката в село Ярджиловци. Жената е отишла на адреса на човека, за да го преброи, легитимирала се е отдалече, въпреки това срещу нея е произведен изстрел, по нейните думи, с газов пистолет. Полицията е уведомена там, разговаряла е с жената, аз също разговарях с нея и с кмета на селото. Тези случаи са абсолютно недопустими от каквато и гледна точка да ги погледнем и се надявам, че няма да останат без последствия за извършителите. МВР от самото начало на подготовката на преброяването е наш партньор и има осигурени екипи, които да действат в такива случаи“, каза председателят на НСИ. Той посочи, че те им оказват съдействие и в някои райони, където достъпът е труден.

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

164 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Благоевград