Борисов: Нямам фирма с Пеевски, не съм взел и стотинка от Божков

От месеци работим с американското посолство по теми, които сега се опитват да ни пришият, заяви лидерът на ГЕРБ„Няма да изброявам, но само искам да напомня защо ме избраха за главен секретар, кмет на София и след това десетки пъти на избори. Именно заради борбата с корупцията, за която сме направили много. Не мога да приема недомлъвките на някои политически лидери. Моите отношения с Пеевски отдавна съм ги изяснил и те са само политически. Нито имаме фирми, нито имаме общ бизнес. Не сме получили и стотинка от лицето Божков”. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на пресконференция в четвъртък.

На брифинг той подчерта, че подкрепя наложените от САЩ санкции и се надява и българските институции да се задействат. Борисов разкри още, че от месеци се е работило с американското посолство по санкции въз основа на закона „Магнитски”.

„От месеци работим с американското посолство по тези теми, които сега се опитват да пришият на нас. Срещата ми с Херо Мустафа беше заявена още миналата сряда, защото знаехме какво се случва”, сподели той.

„Миналата година с президента Тръмп, с републиканското правителство, където присъства и сегашния посланик на САЩ, с вицепрезидента и държавния секретар сме обсъждали всички геостратегически проекти и сме имали пълно съвпадение на общите ни интереси по тези проекти – България и САЩ и всички наши съседи. Превъоръжаването на армията с новите F-16. Само месец преди да напуснем управлението подписахме два стратегически меморандума – по 5G и по стратегическата отбрана. Винаги като партия ние сме поддържали възможно най-добри отношения с колегите от САЩ. Затова подкрепяме мерките на тяхното финансово министерство и очакваме и нашите правораздавателни органи да продължат в тази посока на базата на информацията, на разследванията, на фактите и доказателствата“, каза още експремиерът

За Борисов по-важно било как Румен Радев ще обясни защо в кабинета си има членове на партията на Божков и изречението: „Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители“.

„Ако трябва да поемаме вина за нещо, то е за нашия зам.-министър Манолев, който беше уволнен след избухването на скандала. Желязков не съм го виждал. Другите даже няма да ги коментирам. По време на нашето управление някои от тях бяха арестувани“, припомни Борисов.

Той настоя да бъде продължено и разследването по шпионския скандал.

„Вчера ЕК обяви много важни неща. Първо – България е една от малкото държави без макроикономически дисбаланс. Това източен бюджет ли е? Извинете се! Това е почтено. Извинете се за началника на НАП, извинете се и за ББР. БСП е световен шампион по унищожаване и фалиране на банки. Дали някой сега не се е огледал и в ББР, дали някой не иска сега да разклати тези служители? Дали няма такъв сценарий“, попита Борисов.

Другите две неща, които ЕК е обявила за България, подчерта лидерът на ГЕРБ, са, че страната е готова за Шенген и е със свръхдефицит.

Борисов настоява и да продължи разследване на шпионския скандал.

„Ние не живеем в компромати и хвърляне на обвинения, докато вчера първата оставка дойде – началникът на кабинета на вътрешния министър. Той се обиди на журналистите, че го питали кой назначи началника на кабинета. Вчера си подаде оставката, когато вече всичко, което е интересувало МВР и службите, го е взел, за да информира този, който го е пратил там. Няма да го обясня“, каза още Борисов.

Попитан за скандала с „кюлчетата в чекмеджето и Мата Хари”, Борисов сподели, че е пипал кюлче само веднъж в живота си – когато е посетил БНБ.

„Аз, като жених, бих искал да започна с това как набедиха едно момиче. Не само, че е набедена. Аз никога в живота си не съм я виждал и чувал. Представете си как това момиче говори с приятелите и семейството си. Тук бих задал въпроса защо на базата на компромат унижиха това момиче”, коментира експремиерът.

Борисов научил, че Бойко Рашков ще стане министър на вътрешните работи „от чаршията”. Подписал отпуските на шефовете на Службите, за да спре изтичането на класифицирана информация.

„Не вярвах, че ще го направят, но ето, че се случи. След като чух какво говорят, ги посъветвах да отидат и да проведат среща с него. Тя им беше отказана, след което бяха уволнени”, каза лидерът на ГЕРБ.

На журналистически въпрос относно разкритите от здравния министър нередности в болница „Лозенец” и по-конкретно случай на предреждане в реда за трансплантации в ползва на висш държавен служител след телефонно обаждане, Борисов категорично отрече той да стои зад него.

258 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.