Депутатите решават окончателно за актуализацията на бюджета

Днес се очаква депутатите да вземат окончателно решение по актуализацията на бюджета на държавното обществено осигуряване. След два дни скандали и противоречиви гласувания, народните представители трябва да решат дали да увеличат пенсиите и добавката от 120 лв. трябва да вървят ръка за ръка. Това породи множество конфликти.

Заседанието започваше и спираше няколко пъти. Беше свикан председателски съвет, а после и извънредна комисия. На нея беше прието 120 лева добавка за пенсионерите от 1 октомври и 650 майчинство през втората година. По отношение на преизчисляването на пенсиите, депутатите решиха това да стане с коефициент 1,35 и от 25 декември, а не както бяха поискали от БСП преизчисляването да бъде от 1 октомври.

Депутатите от ГЕРБ присъстваха, но не участваха в гласуванията, като заявиха, че ще направят разчетите и ще гласуват в зала.

Пред медиите служебният финансов министър Асен Василев заяви, че ако в пленарна зала се приеме това, което бюджетна комисия прие, ще породи допълнителни разходи 115 милиона.

А председателят на Комисията Любомир Каримански пък реши да използва профила на лидера на ИТН Слави Трифонов, за да обясни в дълга публикация, че 120 лева за пенсионерите е подигравка.

Окончателните текстове предстои да бъдат одобрени на днешното пленарно заседание.

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

101 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Актуално