Неразследваните афери на кабинета Радев

Румен Радев и кохортата му наистина се оказаха недосегаеми от закон и прокуратурата и дни преди назначеният от него служебен кабинет да си освободи народа от безумните си действия, става ясно, че ще се измъкнат безнаказани за всичките си афери.

Няма кой да потърси сметка на вдигнатия юмрук не само десетките случаи, в които лично наруши Конституцията на България, но и за безобразията на министрите му.

Народната съвест обаче е будна и българите неведнъж са показали, че напук на опитите да го превръщат в стадо, има верен морален компаси и наказва на избори тези, които го мислят за глупав.

Затова ПИК събра и припомня най-шокиращите афери на Радев и хората му за последните месеци, откакто той еднолично управлява страната.

Вече четвърти месец няма кой да потърси сметка за назначения за шеф на НАП Румен Спецов, чиято фирма е дължи милиони левове данъци на българските граждани. Въпреки скандалните разкрития за дейността му и последвалите разкирития, че скандално е прехвърлил задлъжнялата си фирма на малограмотен човек, който за капак е изчезнал, докато културистът Спецов пъчи мускули из Дубай, Радев не го уволни. А доста близкият му министър на финансите Асен Василев не спря да го брани и протежира, заради което лъсна и връзката им.

Припомняме, че напомпаният тип е продал фирмата си малко преди връчването на ревизионен акт от данъчните. Според изнесената информация актът е бил зад нас 1 милион лева на фирмата „Гранекс Трейдър“. Така той продава бизнеса си на безимотен рецидивист с четири присъди и петдесет дела за кражба. Оказва се, че данъчната проверка е започната по-рано и Спецов е бил информиран за това. Вече над 4 месеца обаче няма никаква реакция и разследване за данъчната измама на Спецов, който бе поставен в хипотезата да проверява сам себе си за укриване на данъци като шеф на НАП. Гръмовната афера до момента не е разследвана нито от МВР шефът на Румен Радев – Бойко Рашков, нито от финансовите институции, нито от прокуратурата.

Не по-малък е скандалът с имотния крал Бойко Рашков. ПИК разкри с документи и снимки, че служебният вътрешен министър, който цял живот е бил подчинен на народа на държавна заплата, някак е станал собственик на недвижимости за няколко милиона лева. Той притежава 19 имота, само един от които – палат насред София от 2 декара с дворец на няколко етажа, е на стойност на над 4 милиона лева. Има къща на морето, в планината, редица апартаменти в различни части на София… За толкова месеци така и не стана ясно, а отново нямаше кой да провери, как Рашков е намерил пари да си закупи имотите, при положение, че цял живот е бил държавен служител с обикновена заплата. Не само медиите си затвориха очите за имотите, но и органите, които трябваше да разследват, тъй като и те са под юмрука на едноличния властелин Радев.

Служебният финансов министър Асен Василев също лъсна в афера, при това международна и е бил съден зад граница за това. Оказа се, дори, че той е измамил свои партньори в чужбина, които директно го разкриха в ефир. Заради скандала от партията на Слави Трифонов заявиха, че Василев е мошеник. Аферата датира от 2008 г., когато инвеститор дава 1,5 млн. на фирма, която се занимава с продажба на самолетни билети. Фирмата има четирима съдружници. Изпълнителен директор е сегашният финансов министър Асен Василев. Няколко години подред поради лошо управление и лоши финансови резултати, инвеститорът е принуден постоянно да налива милиони.

През 2009 г. инвеститорът, който работи с Европейската банка за възстановяване и развитие отказва да налива повече средства и настъпва конфликт. Тогава в нарушение на закона изпълнителният директор Асен Василев дава личен заем на фирмата и няколко месеца изисква обратно заема, като по този начин фалира фирмата. Междувременно Асен Василев е водил преговори с датски инвеститор и когато фалира лесно фирмата, в нарушение на договора, той води част от програмистите и основава нова фирма, която също е в нарушение на предишния договор. Новата фирма на Асен Василев започва да развива абсолютно същата дейност като предната и това довежда до съдебни дела в Лондон, Амстердам и САЩ. Съдебно-техническа експертиза доказва, че новият продукт на Асен Василев е направен въз основа на код от откраднат компютър лично от него. След излизането на тази експертиза, адвокатите на Василев предлагат и постигат извънсъдебно споразумение, заплащайки няколко милиона долара, признавайки факта за открадната интелектуална собственост.

Асен Василев изплува и от друга афера, в който е замесен и старият му авер Кирил Петков. Скандални разкрития изплуваха в продължаващото разследване на ПИК за схема с длъжностни лица около фирма на Петков, закупила евтини терени от държавата, по времето когато Василев и групата около него в служебния кабинет от 2013 г. правят неоценима услуга на приятеля му Кирил Петков. В нея са замесени кумове и кумици на двамата и бивши съдружници, които после са назначени на държавни постове, така, че да имат лостове да вършат бизнес услуги на тандема. Същите хора са уредени с високи държавни постове и в настоящия служебен кабинет, включително на ръководни постове в Българска банка за развитие, въпреки разкритията за аферите и зависимостите им от Петков и Василев.

Един от най-страховитите скандали в служебния кабинет на Румен Радев обаче е безпрецедентното погазване на Конституцията, каквото се оказа двойното гражданство на Кирил Петков. Той се оказа канадски гражданин, не само към датата, когато е бил назначен от президента като министър, но и към днешна дата все още няма яснота около казуса, а Радев не уволнява Петков и продължава да гази законите. От това не само нарушена Конституцията, но и се оказва, че Кирил Петков е излъгал властите, като е подписал декларация с невярно съдържание, че е български гражданин и отговаря на условията за министър. Но и това остава както без разследване, така и без наказание вече втори месец.

Нямаше и проверка за скандалната афера със съветника на Румен Радев, Пламен Узунов, който той брани като очите си, въпреки, че от година е обвинен за търговия с влияние заради нерегламентирани връзки с босовете братя Бобокови покрай назначаването от страна на Радев на близки техни хора за посланици. Сега той лъсна и във видео, ан което взима дебел плик от митничар, а после племенницата на същия е назначена от служебния кабинет на Радев за шеф на митница в Пловдив. Нищо по аферата обаче трети месец не се разследва, а Радев кимна с ръка и каза, че нямало нищо странно да се получават подобни неща.

И докато фалшиви сайтове и приближени на олигарси журналисти от години обвиняват в диктатура предишната власт, сега лъсна фактът, че всъщност над закона са само Радев и хората му, а неговата диктатура е стигнала до там, че дори прокуратурата не разследва закононарушенията му.

Припомняме, също че държавното обвинение мълчи вече пета година и по далаверите от първия служебен кабинет на Радев от 2017 г. Пълно мълчание цари от там по скандална обществена поръчка, извършена от същия Пламен Узунов, за 29 млн. лв. държавни пари, която бе разследвана чак от ОЛАФ и се наложи държавата да връща милиони евросредства. Никой не потърси сметка на Радев за нагласената поръчка за бойните самолети „Грипен“, няма никакво развитие и по казуса с източените данни от Летище София, която ПИК разкри и показа с документи, че отново участват Пламен Узунов и брат му.

След втория служебен кабинет на Румен Радев кристално ясно стана едно – той е над закона и диктатурата му е толкова страшна, че може да гази безнаказано дори Конституцията.

А сега се готви и за трето служебно правителство.

 

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

360 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Политика