Днес има още нови 7 случая на коронавирус

Със 7 нови случая на заразата, болните от COVID-19 у нас стават 30, като сред тях е и жената, която почина в “Пирогов”.

България е в извънредно положение. То ще продължи един месец – от 13 март до 13 април.

Надявам се законодателните мерки да не бъдат връщани от президента, за да могат бързо да бъдат обнародвани и влязат в сила, заяви в началото на изказването си премиерът.

Днешното заседание в МС е едно от последните присъствено, стана ясно от думите на Борисов. Възложил съм с вътрешна заповед да се изведе техническа възможност министрите да си седят в кабинетите, каза още Борисов.

Заповедта на министъра на здравеопазването търпи някои промени и ние имаме готовност да я променяме на базата препоръките на щаба.

В заповедта не влизат бензиностанциите. Това е изключително важно, няма да се затварят, отбеляза Борисов.

По отношение на моловете премиерът заяви, че още веднъж ще се помислят ограниченията, тъй като в големите търговски центрове има магазини за хранителни стоки, банкови клонове и аптеки. Според Борисов те не бива да бъдат затваряни.

Относно ресторанти и места за хранене, мярката също ще бъде премислена.

Нищо не налага да се купуват по 40-50 бутилки олио. Каквото е необходимо, ще бъде произведено, каза още Борисов.

Премиерът отбеляза мерките, които МОН предприема за онлайн обучението на учениците. Обучението много ме тревожеше, но то ще се направи чрез националната телевизия, каза още Борисов и припомни казаното по-рано от министърът на образованието Красимир Вълчев.

Преценете дали фризьорски салони – ако са с ред, записване и вътре има по 1-2 човека, да се затварят или не. И дали може да се контролира.

Може да се справим с кризата, ако всеки един от нас се води от презумпцията, че колкото по-нарядко сме, толкова по-успешни ще бъдем.

Логиката на заповедта е спирането на стълпотворения на хора, заяви министър-председателят.

Сред новите 7 случая с COVID-19 има семейство, пътували в Австрия на ски. Заразена е пациентка на 40 години, която е контрактна. Трети новозаразен е пациент, контактен във ВМА. Още един контактен също е на лечение във ВМА, той е свързан с лекарката, която даде положителна проба по-рано. Това е 62-годишен пациент, пътувал на конференция в Брюксел.

началникът на Военномедицинска академия и председател на националния кризисен щаб ген. Венцислав Мутафчийски съобщи, че всички с положителна проба за коронавирус са на възраст над 40 години.

Към настоящия момента няма промяна в състоянието на пациентите в Плевен, в Габрово и във ВМА, съобщи още ген. Мутафчийски. В “Пиртого” е стационирано състоянието на интубирания пациент.

Ген. Мутафчийски обяви, че към днешна дата 138 хиляди са случаи в света, доказани с коронавирус.

Началникът на ВМА не се ангажира с прогноза кога да се очаква ваксина срещу заразата. По думите му, най-рано есента, но най-реалистично март месец догодина.

От днес всички пристигащи от Испания ще бъдат поставяни под 14-дневна карантина, заяви още Мутафчийски и посочи, че има многобройни сигнали за нарушаване на карантината. /БГНЕС

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

74 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Актуално