Светила в БГ медицината посочиха 2 мощни витамина срещу коронавируса

Светила в БГ медицината посочиха 2 мощни витамина срещу коронавируса

Случаите на коронавирус както по света, така и у нас нарастват. Универсално лекарство и ваксина все още няма, а хората са на ръба на паниката. Световната здравна организация обяви COVID-19 за пандемия.

На фона на световната паника, редица лекари и експерти дадоха мнение какво да се прави и как да се предпазим от новата зараза. Кардиологът проф. Младен Григоров и проф. Тодор Кантарджиев посочиха  2 мощни витамина срещу коронавируса.

Най-важното е да ограничат излизанията си и да не попадат сред големи колективи от хора. Освен това казвам на всички: Купувайте си и пийте витамин С и Д. Разбира се, витамин С го има във всички плодове и зеленчуци, но добавянето на още – до 1 грам на ден, не е за пренебрегване.

Витамин Д, например по 5 капки на ден върши добра работа – аз също ги ползвам. Те вършат работа, укрепват имунитета. Витамините са полезни и за всички с хронични болести, с диабет също.

Естествено, хигиенните навици са от огромно значение. Миенето на ръцете е задължително, дали са 20 или 30 пъти… колкото трябва. По отношение на маските, мненията са различни.

За сега преобладава мнението, че те повече предпазват да не заразим други, ако сме болни, отколкото себе си. Ако някой ти кихне в лицето, с маската ще предпазиш устата и носа, но не и очите.

Това е въздушно-капкова инфекция. Добри са многопластовите маски, но практически те не се намират. Вероятно, при всяка една инфекция е важно и количеството на инфектирания материал, т. е. този, който евентуално ще те инфектира.

Казвам го образно – едно е ако те атакуват 100 вируса от един тип – например 100 коронавируси, друго е, ако те атакуват 100 000. Дали ще е с кихане или с пипане, това е от значение. Най-важното след хигиенните мерки е за тези, които имат хронични заболявания и са в третата възраст – при тях предпазните мерки трябва да са многократно по-големи.

От своя страна епидемиологът проф. Тодор Кантарджиев също дава своите препоръки.

„Повече проветряване в офисите и домовете, а рейсовете, трамваите и всички превозни средства от градския транспорт също да отворят прозорците“, посочва експертът.

Той обясни какво да правят възрастните хора, които се почувстват зле, за да действат веднага, а не да чакат последния момент. Появят ли се симптоми за затруднено дишане, възрастните да се обадят по телефона на личния лекар и на свой роднина и да чакат вкъщи да бъдат откарани към болницата от специализиран транспорт.

„Малко витамин С, малко витамин Д, отворени прозорци“, препоръча още епидемиологът.

Той обясни, че обикновено при болните над 80-годишна възраст, когато имат двойна бронхопневмония, се налага подаване на кислород, което са в състояние да направят не само болниците в столицата, но и всички областни лечебни заведения. Именно за да не се стигне до това състояние, хората над 60 години не трябва да чакат да се влошат

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

88 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Здраве