Какво ще попълваме в декларация за пътуване

Отпада 14-дневната карантина за страните на Балканите. Това каза министърът на транспорта, инф.технологии и съобщенията Росен Желязков. По думите му туристическите пътувания до Гърция може да започнат от 15 юни.

Той обясни, че лидерите на България, Сърбия, Румъния и Гърция са се разбрали за това вчера на видеоконфрентната среща. Желязков уточни, че облекчените мерки за пътуване идват заради ниската заболеваемост в страните. Разхлабените мерки за пътуване са реципрочни.

„Договорихме се със сърбите още от юни да се движим свободно, независимо от целта на пътуването. Гърците имат подход за постепенно отпадане – от 1 юни отпада карантината за бизнес пътувания, а от 15 за туристически. Голямата въпросителна е Румъния, правителството очаква техния парламент да вземе решение“, уточни транспортният министър пред бТВ.

Ресорният министър посочи, че влизането на чужда територия ще се осъществява след попълване на декларация. В нея ще се посочва, че пътникът е запознат с обстановката и влиза на собствена отговорност.

„Във всяка една от държавите формулярът ще бъде идентичен. Няма да отнема никакво време, за пътуващите по въздух – ще бъдат раздавани в самолета“, каза Желязков.

Министърът посочи още, че вероятно декларациите ще можем да открием и попълним електронно.

Той коментира, че България е транзитна зона за пътуващи за Западна Европа работници и в момента се водят преговори за нормализиране на пътуванията.

3 155 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.