МРРБ: Фаталният участък от „Струма“ няма Акт 16

„Път Е-79 от км 0 до км 31, в участъка между селата Даскалово и Долна Диканя, където стана катастрофата със северномакедонския автобус, няма Акт 16“. Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова във вторник. Тя представи резултатите от проверката на ведомството след трагичния инцидент от миналата седмица. По думите ѝ през 2007 г. е изготвен АКТ 15 и отсечката е открита от тогавашния премиер.

По думите й причината да няма Акт 16 са неприключили отчуждителни процедури. През 2013 г. този път няма габарити на магистрала. По проект той е с ограничение от 90 км/час, но въпреки това скоростта е вдигната до 120 км/ч, обясни Комитова.

По думите на Комитова през 2013 година този път няма габарити на магистрала. По проект той е с ограничение от 90 км/час, но въпреки това скоростта е вдигната до 120 км/час. „Не можем да твърдим, че скоростта е причина за трагедията, но според нас пътят не отговаря за тази скорост”, подчерта Комитова. „Пътната настилка е доста добра”, допълни тя.

По отношение на маркировката регионалният министър заяви, че това е нещо, което се подновява периодично. „От миналата година имаме договор с две фирми, които имат ангажимент да я подновяват. Към датата на катастрофата обаче е изпълнена само осевата линия, като има 6-месечно забавяне на изпълнение на маркировката”.

От кабинета на главния прокурор в Скопие: Версиите на инцидента на АМ „Струма“

Същите две фирми е трябвало да поставят и указателни знаци. „Има поставен знак за скорост  120 км/час, чийто показатели за видимост са били над допустимите“, посочи министър Комитова. „Средната линя при суха настилка е с допустими граници. Мантинелата, наречена „рибешка опашка“, която е поставена през 2007 г., е отговаряла на тогавашните норми”, допълни още тя.

“Минали са над 20 години. Доста министри са били на власт през това време. Издаването на Акт 16 на този път, след толкова време, е доста трудна задача”, категорична е министър Комитова.

 

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

187 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Актуално