Отиде си гласът на „July Morning“ Джон Лоутън

Отишла си е роклегендата Джон Лоутън. Тъжната вест съобщи бившият кмет на Каварна Цонко Цонев, който години наред организираше музикални фестивали със звезди от цял свят.

Вокалистът на “Юрая Хийп” е издхнал след битка с рака ден преди July Morning – празникът, вдъхновен от най-известната му песен.

Джон Лоутън е роден на 11 юли 1946 година в град Халифакс, Англия.

Започва музикалната си кариера в Норд Шийлдс в началото на 60-те години на 20 век с групата “The Deans”, които решават, че Джон трябва да е певецът. След това отива в групата “West One”, а по-късно в “Stonewall.

През 1969 година се премества в Западна Германия, където му предлагат работа като певец в култовата германска рок група Lucifer’s Friend (’69-’76 и ’79-’95), с които записва 9 студийни албума.

През 1976 година се присъединява към групата “Юрая Хийп” (Uriah Heep), с които записва албумите “Innocent Victim”, “Firefly”, “Fallen Angel” и “Live ’79” и в продължение на 4 години изнасят концерти в Европа и САЩ.

През дългата си кариера Джон работи с някои от най-големите имена на рока, включително с Роджър Гловър – “Butterfly Ball” на живо в Роял Албърт Хол през 1975 година с Дейвид Ковърдейл, Глен Хюз, Иън Гилън и Туиги.

Джон сформира GunHill, преименувана през 1994 година на JLB – John Lawton Band, с която прави турнета във Великобритания и Европа.

През май 2006 година Джон и холандският китарист Жан Дюме (преди това от Focus) създават OTR (On The Rocks.

Джон Лоутън е популярен в България като изпълнител на парчето “July Morning”. От 2004 година ежегодно изпълняваше песента на Камен бряг на зазоряване на 1 юли. Често участва и в други концерти в страната ни.

В края на 2008 година става водещ в съвместния филм на телевизия СКАТ и Община Бургас – “Джон Лоутън представя…”, в който разказва за миналото на Бургас и други градове – околности, традиции и обичаи.

През 2011 взема участие в популярния български филм, продукция на Нова телевизия, Love.net, като освен участието си допринася и с песента “Tonight”, която е включена в саундтрака към филма.

През януари 2012 година записва албум с “Диана Експрес”. Дълги години живя в Каварна. Направи много филми и клипове за страната ни, които публикуваше на своя сайт.

Наричаха го “Посланик на България”. “Мисля, че има нещо много магическо в България, вълшебно, известна наивност. Хората са много земни, ако нещо не им харесва, те го казват веднага, но когато нещо им харесва, отново веднага си казват”, споделяше Лоутън.

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

217 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Актуално