Мечката, нападнала жена край Белица, изчезна, не е засечена от нито един фотокапан

Доста сложен и динамичен стана случаят с мечката в Белица, която все още никой не знае къде е, след като нападна жена, отишла в гората за гъби. Най-важното в момента е, че жената е добре, заяви пред Нова тв кметът на Белица Радослав Ревански.

Той посочи, че издаденото разрешително за отстрел не променя нищо, защото така или иначе в момента е забранено да се влиза в гората с оръжие.

Редът за отстрел не зависи от кметството, обясни още той. Нещата се осъществяват от горските стопанства и то от специалисти. Те наблюдават животните и следят поведението им, за да се установи дали става дума за същата мечка, ако тя се върне.

Убеден съм, че няма да се върне и да застраши нечий нов живот. Ние в момента я прогонваме. Хората, които ходят да берат гъби в гората, също са инструктирани да се движат на групи и да вдигат шум.

Според горските в района до момента след нападението на жената мечката не е била видяна на нито един фотокапан. Засечени са следи на кално място само много високо в планината. Служителите също патрулират денонощно.

Кметът Ревански заяви, че бракониери не може да се извиняват с издаденото разрешително за отстрел. Според специалистите при евентуално второ нападение може само да се предполага дали е същата мечка, защото в големия район на Белица има поне няколко животни.

За ново нападение ще се смята дори, ако мечката разрови кошерите на местните хора, обясни Димитър Иванов, директор на парка за танцуващи мечки в Белица.

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

221 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Благоевград