Петков ще изолира МВнР, за да вдигне ветото

Българският министър-председател Кирил Петков възнамерява да изолира напълно Министерството на външните работи /МВнР/ при опитите му да вдигне ветото за започване на преговори за членство на РС Македония в ЕС. Това става ясно от проекто-предложение, което самият Петков ще внесе на първото възможно заседание на МС, предаде репортер на БГНЕС.

 

 

За да постигне целта си Петков е изготвил предложение, което трябва да бъде одобрено от Министерски съвет. В проекта, който е озаглавен „За подобряване на отчетността и координацията с Народното събрание във връзка с разширяването на ЕС и процеса на стабилизиране и асоцииране на РСМ и Р Албания и позициите на Република България, на осн. чл. 105 ал. 4 от Конституцията, Министерски съвет реши:

 

Всяко решение на Френското председателство на ЕС, от държава-членка или от Европейската комисия, свързано с одобряването на начало на преговори за членство в ЕС на РСМ и Албания, направено в рамките на подготовката или провеждането на заседанията на Комитета на постоянните представители /КОРЕПЕР/ или на Съвета „Общи въпроси“, което се отклонява от Рамковата позиция на МС от 2019 г. да се изпраща незабавно на Комисията по външна политика на НС“.

 

 

В проекта, чийто вносители са самият Кирил Петков, вицепремиерът Асен Василев и главният секретар на МС Красимир Божанов изрично се подчертава, че позициите на РБ, както и решенията за последващи действия, да се изпращат само на Комисията по външна политика на Народното събрание.

 

С това предложение на практика още веднъж става ясно, че има френско предложение, което се крие от българското общество. Последните разговори между френския президент и Румен Радев бяха в края на миналата седмица и българските граждани научиха първо от кабинета на Макрон за него.

 

Смущаващ факт е и решението на Кирил Петков да изолира и Консултативния съвет по национална сигурност, както и всички политически сили в страната, които имат абсолютно единна позиция относно условията за започване на преговорите на РСМ за ЕС.

 

Председател на Комисията по външна политика е Венцислава Любенова, която се счита за близък до премиера. /БГНЕС

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

211 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Актуално