Политически експерти: Как ще продължат протестите и какъв е изходът от кризата?

Протестите вече навлязоха в своя трети месец. Вчера се навършиха 60 дни, откакто недоволни граждани всяка вечер излизат по улиците на различни градове на страната с искане за оставката на правителството и на главния прокурор Иван Гешев. Хората настояват още за провеждането на предсрочни избори, въвеждане на дистанционно и машинно гласуване и свикване на Велико Народно събрание за промени в Конституцията.

Какъв е изходът от това недоволство? Мненията на експертите са различни, понякога и коренно противоположни.

Според политическият психолог проф. Антоанета Христова се спекулира с понятието народ. Освен това легитимността се дефинира по време на избори, които вече са казали каква да е структурата на управлението в страната и на правителството. Според нея то ще бъде делегитимирано, ако не може да взима решения, което към настоящия момент не се случва.

Христова счита, че изходът от ситуацията са избори, но не сега. По нейните думи цялата ни история била битка на други сили, а ние сме били манипулирани от тях. Интересите на Балканите се преплитали, но никой не говорел за това.

Социологът Кольо Колев обаче изрази пред „NOVA“ точно противоположното мнение. Той изрази недоумение защо да има нещо неестествено, нетипично и ненормално в провеждането на предсрочни избори. И обясни, че има създадено напрежение, има криза, проблем с легитимността на властта. Според него това е, което виждаме по площадите всяка вечер. Той беше категоричен, че вече се е стигнало до такова напрежение, което трябва да бъде потушено и проблемът да бъде разрешен.

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

1 083 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Актуално