Джендъри ли са българските младежи? При казарма – 676 хил. губят 1 година!

676 хиляди млади български мъже биха изгубили по една година от живота си, ако се върне обратно задължителната казарма.

Това изчисление прави Институтът за пазарна икономика въз основа на данните на НСИ за населението по общини към 2019 г.

Това е всъщност актуалният брой на мъжете на възраст от 0 до 19 години.

Няма данни само за 19-годишните, но идеята на „Обединени патриоти“ така или иначе ще засегне всички в тази възрастова група, ако се въведе.

Разпределението на тези млади мъже и момчета по общини в общи линии съвпада с гъстотата на населението в тях. То дори повтаря подреждането особено на големите градове според броя на жителите им.

Най-много подлежащи на задължителна казарма има в столицата – 128 910, след това е Пловдив с 35 934, Варна с 34 911, Бургас с 27 772, Стара Загора, Русе, Плевен и т.н.

Съответно в общините с най-малко население в България има и най-малко младежи под 19-годишна възраст. Рекордьор е кюстендилската община Трекляно, където живеят едва 29 човека под 19-годишна възраст, видинската Бойница с 36 и пернишката Ковачевци с 57.

Защо в България въпросът за връщане на наборната служба непрекъснато излиза на дневен ред?

Зададат ли се избори – темата изскача от цилиндъра. Най-често от цилиндъра на лидера на ВМРО Красимир Каракачанов, който е и настоящ министър на отбраната.

Според него, възстановяването на наборната военна служба e абсолютно задължително, тъй като на практика армията няма резерв и ако сега се случи нещо и се наложи да се мобилизират младите хора (между 18 и 30 години), те ще се окажат „пушечно месо“ и „лесни мишени“.

Освен това младите трябвало да „бъдат възпитавани в дух и умения, а не на джендъри“.

Военният министър смята, че използваните досегашни аргументи срещу връщането на наборната казарма „вече не важат“, тъй като много страни от ЕС и наши съседки са върнали наборната служба, а в някои никога не е била отменяна.

Редовната военна служба: скъпа и безсмислена

Много са доводите, че връщането на казармата е безсмислено. Най-прагматичният от тях сочи, че наборната служба е скъпо нещо, може би дори по-скъпо от професионалната армия, но за сметка на това наборните войници не допринасят за бойните способности, защото обучението на един войник, работещ с модерна техника, трае години.

В предишния парламент Каракачанов като депутат внесе проектозакон за връщане на наборната служба, сега пък настоява тя да залегне в новия проект на Конституцията.

Сметките на военните експерти от Министерството на отбраната показват, че очакваните разходи за един наборен войник са 2235.98 лв. на месец, докато за професионалните военнослужещи са 1396.77 лв. на месец.

Реалната сума обаче ще е в пъти по-висока, защото военните занимания са скъпо удоволствие. За сравнение бюджетът на България за отбрана през 2019 г. е 1,839 млрд. лв., но тези пари не стигат и армията ни е пред колапс.

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

4 167 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Любопитно