Установено е, че допълнителните 34 фирми от списъка са контролирани от санкционираните от САЩ лица

Установено е, че допълнителните 34 фирми от списъка са контролирани от санкционираните от САЩ лица. Това каза на брифинг служебният министър на финансите Асен Василев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „В решението на Министерски съвет ясно е записано, че трябва да се идентифицират всички юридически лица, които се контролират от трите физически. От 64-те юридически лица в списъка, тези допълнителни юридически лица са идентифицирани като контролирани, тоест с над 50 % от съответните физически лица“, обясни Василев.

„Дадени са указания всички предприятия, които са с над 50% държавно участие, да огледат съществуващите договори и взаимовръзки. Все още нямаме обратна връзка. Продължава работата за решението на Министерски съвет, свързано с други лица, които са били в управителни, контролни органи или са били съдружници и продължават да имат връзка с въпросните лица“, коментира още Асен Василев.

На въпрос дали би имало юридически проблем при прилагане мерките на правителство, например да се стигне до там държавата да не плати субсидия на партията на Васил Божков „Българско лято“, ако вземе 1% от гласовете на изборите, министърът отговори : „Ще има парламент, който ще може да вземе решение и да попълни българското законодателство. Ние сме взели изключително тясно решение. По-тясно от дефиницията на свързани лица в ДОПК, по-тясно и от дефиницията на свързани лица в КОНПИ. Причината за това е наистина да се ограничи кръгът и ефектът върху държавните дружества. В Закона за обществените поръчки има много ясно изключение, ако една обществена поръчка би нанесла щета или би застрашила икономическата и националната сигурност на страната, това лице може да бъде изключено по допустимост“.

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

289 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Актуално