Започва разтоварването на Vera Su

Започнала е операцията по разтоварване на заседналия край местността Яйлата кораб  Vera Su, съобщават от Министерството на транспорта. Очаква се тя да продължи 3 – 4 дни, като ще се работи в 24-часов режим. Извършен е водолазен оглед на района на инцидента и корабът е бил обследван за нови пробойни. Отстранени са всички паднали предмети и опасни пластмасови материали от корпуса на плавателния съд и са поставени допълнителни котви за по-доброто му стабилизиране.

От Министерството на транспорта и Изпълнителна агенция „Морска администрация“ започват реализирането на плана за разтоварване на заседналия край Яйлата кораб Vera Su (Вера Су), след като корабособственикът не е заявил до 17 часа дали се отказва от товара и от кораба. .

Предварително е ясно, че баржа с външна хидравлика ще бъде привързана към кораба, за да може да бъде управляван, а с баржите, предоставени от Европейската агенция за морска безопасност, във вторник ще започне изпомпването на втечнения карбамид.

Той ще бъде транспортиран със специализирания танкер „Екогалакси“ до пристанище Варна-Изток. Що се отнася до твърдата част от товара, тя ще бъде превозена и съхранявана в контейнери на Български държавни железници, а по-късно те ще бъдат превозени с вагони.

На Vera Su  е бил направен нов водолазен оглед и не е констатирано изтичане на гориво. Подготовката за претоварването започва тази вечер и ще продължи и през ноща.

 

Замърсяването с азот амониев и азот нитритен в морските води продължава. 

Количествата, измерени от пробите вчера, показват отново резултати, които са много над нормите. Междувременно в България са пристигнали представител на турския корабособственик, както и такъв от Панама, под чийто флаг е плавал корабът.

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

104 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Актуално