Затварят ромската махала в Брестовица

Ромската махала в село Брестовица се затваря, докато не излязат резултатите на всички контактни и не стане ясно, че вирусът е ограничен. Това съобщи областният управител на Пловдив Дани Каназирева след разговор с директора на ОД на МВР ст. ком. Йордан Рогачев.

Махалата в родопското село край Пловдив пламна, след като мъж, който бил в Германия, се завърнал и заразил близките си. Общо 13 души от две семейства от махалата в селото са диагностицирани с коронавирус. От тях трима са приети в болница, а един е починал. Загубилият битката е мъж на 70 години с придружаващи заболявания: исхемична болест на сърцето, артериална хипертония, сърдечна недостатъчност. Девет от съобщените в сряда нови 11 случая в пловдивско, са в село Брестовица. При новите случаи има и едно дете на 9г., което е без симптоми. Останалите са под карантина, в добро състояние са и  нямат симптоми. И двете заразени семейства са с добър социален статус и спазват вече наложените им от РЗИ противоепидемични мерки, обясни Каназирева.

По искане на областния управител започна тестване на по-широк кръг  контактни лица с цел да се овладее ситуацията и да не се допусне заразяване и на други. Взети са всички мерки, засилено е и присъствието на органите на реда в селото.От община Родопи продължават с дезинфекцията.

В сряда областният управител ще  проведе спешна среща с представители на  Медицинския щаб, РЗИ, МВР и  община „Родопи“ по случая с огнището в село Брестовица. В срещата ще участват старши комисар Йордан Рогачев, д-р Сийка Димчева, проф. Илиян Дойков и Пламен Михаилов.

Другите два случая, също съобщени днес от Националния оперативен щаб, са от град Пловдив. Касае  се за съпругата и 10-годишното дете на мъж, който работи във Видин. Там той е диагностициран като положителен на COVID-19, но въпреки това се е прибрал с автомобил при семейството си в Пловдив . В резултат на това съпругата и детето му също са се заразили. „Това е абсолютно безотговорна постъпка“, коментира областният управител.

 

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

793 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Вижте още от категорията: Актуално