Борисов: Шефката на ЕЦБ се чувства сигурна, защото има българска БЦЖ ваксина

Директорката на Европейската централна банка Кристин Лагард се чувствала сигурна, защото имало българска БЦЖ ваксина. Това разкри премиерът Бойко Борисов, че му е споделила самата тя. Борисов бе в националния център за заразни и паразитни болести, а с него бяха финансовият мнистър Владислав Горанов и министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

 

Той обяви, че държавата ще финансира изследване на влиянието на ваксините върху коронавируса. Центърът е основен доставчик, на който разчита УНИЦЕФ за цял свят.

По думите на Борисов при лош сценарий, ако се наложило преимунизация, с капацитета, който сме имали в момента, нямало да може бързо да си свърши работата. Пред премиера бяха представени и няколко проекта на Центъра по заразни и паразитни болести. От дружеството съобщиха, че са в стабилно финансово състояние и работят по проект за изработване на нов вариант на БЦЖ ваксината. „Като пожарникар едно време идвах тук на учения и знам че санитарнохигиенните условия са на най-високо ниво“, каза той.

„За подпомагане на тези програми на Центъра са нужни около 22-23 млн. лв. и те ще бъдат дадени в най-скоро време. „Виждате как една болест може да срине света“, каза премиерът Борисов.

Премиерът коментира, че е дал задача на министъра на земеделието и храните Десислава Танева да се намерят най-добрите коне по втория проект на центъра – изработване на серум от конете.

„На Министерски съвет се взе решение да се отпуснат средства за закупуване на маски, както и 136 млн. за образование и иновативни кабинети по природни науки“, обяви Борисов.

102 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.