Пресконференция на кмета Иван Кадев: Община Банско се справя с тежко предизвикателство! Бизнесът страда, приходите намаляват!

Тежкото предизвикателство, пред което се изправи Банско във връзка с пандемията от коронавирус  и загубите  заради затварянето на града и спирането на всякаква туристическа дейност, бе обект на анализ на днешната пресконференция на кмета Иван Кадев.

Кметът Кадев съобщи, че ситуацията в Банско е тежка, фирмите и туристическият бранш отчитат изключителни загуби от провала на сезона и спирането на бизнеса им.

„След въвеждането на карантината бяха предприети редица действия, които ни позволяваше закона. Целта бе да се облекчи финансовото положение на хората и местния бизнес.

Временно отпаднаха плащането на синята зона, бизнеса и хората бяха освободени от тези такси – от такса за заплащане на тротоарното право, от всички такси, които представляваха наети общински нежилищни площи и не на последно място освобождаването от таксите за детските градини.

До края на годината ще бъдат намалени някои от таксите, една от които е тротоарното право.

„По различен начин ще се плащат и таксите в детските градини. Кметът съобщи, че облекчаването на мерките води  до съживяване постепенно на бизнеса и адаптирането му съобразно новите условия, като отчете, че от случилото се е пострадал най-много туризма на Банско, тъй като в него са заети голяма част от жителите на града.

Правени са множество срещи с представителите на туристическия бизнес, за да се уточнят начините, по които общината може да помогне. Кметът изказа благодарност към бизнеса за проявеното разбиране.

„Преди дни  проведохме среща с представителите на туристическия бранш и знаем, че колкото и трудно да е за тях, те имат готовност да отворят своите хотели. каза кметът Иван Кадев, уверен, че хотелириерите ще спазят всички изисквания на здравното министерство, за да гарантират опазване здравето на клиентите си. Като жест към медиците на първа линия, Кадев съобщи, че Юлен и   Алианс ще предоставят безплатни пакети за медиците, които работиха неуморно по време на епидемията.

Градоначалникът обсъди и бюджета на общината, която той завари с 8 милиона дълг и уточни ,че ежемесечно плащат по 100 000 лева вноска, което в сегашните условия е непосилно. Намалели са собствените приходи, намалял е и туристическия данък, което се отразява сериозно на общинския бюджет..     “ „Проведохме разговор за използването на т. н кредитна ваканция, за да може да отложим плащането на част от вноските за тази трудна за всички година. Знаем, че това е временна спасителна мярка, но все пак ще имаме известно облекчение“, подчерта той.

На финала кметът заяви, че очакват подкрепа от правителството в тази тежка ситуация и цитира премиера, който казал, че е нужда дисциплина, но според  кмета само дисциплина не  е достатъчна.

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

837 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Банско