Благоевград отбеляза 117 години от смъртта на Гоце Делчев

Днес благоевградската общественост отбеляза 117 години от смъртта на революционера Гоце Делчев.

На събитието присъстваха Вр.и.д. кмет на община Благоевград Ясен Попвасилев, заместник-кметът по култура и хуманитарни дейности д-р. инж. Василиса Павлова, заместник-кметът по строителството инж. Евгени Терзиев, заместник-кметът по обществен ред, сигурност и спорт Любен Милев, секретарят на общината Мария Стойнева, председателят на Общинския съвет Андон Тодоров, заместник-областният управител Иван Стоянов, представители на институции и политически партии.

Гоце (Георги) Николов Делчев е роден на 23 януари 1872 г. в гр. Кукуш, югоизточна Македония. Той е водач и идеолог на Вътрешно македоно-одринската революционна организация. Имал е дейно участие в много градове от Югозапада сред които: Кочериново, Рила, Кюстендил и Дупница, където организира погранични пунктове на своята организация. През март 1903 година четата на Гоце Делчев взривява моста на река Ангиста на железопътната линия Солун – Одрин.

В началото на май същата година, на път за среща с водителите на Серски революционен окръг, четата му попада в обкръжение в село Баница, Серско. Потерята, командвана от майор Хюсеин Тефиков, който е съвипускник на Гоце Делчев, през нощта на 3 срещу 4 май блокира селото по сигнал, че там нощуват комити. Гоце Делчев опитва да изведе четниците от селото, но опитът пропада. Битката край село Баница завършва със смъртта на Гоце Делчев и Димитър Гущанов, докато другите успяват да избягат. Гибелта на Гоце Делчев се възприема от съвременниците и от историците като една от най-тежките загуби за ВМОРО

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

503 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Благоевград