Край на изолацията в Гърция

Маските остават задължителни в затворени помещения и градския транспорт
Край на изолацията в Гърция, наложена заради COVID-19. От днес до края на месеца ще отпадат поетапно наложените ограничения.

„Подготвяме се за ново ежедневие. Постепенното оттегляне на мерките не трябва да излага на риск постигнатото до днес. За да продължат нещата да се развиват позитивно, не бива да се отпускаме”, каза зам.-министърът на гражданската защита Никос Хардалиас.

Гърция излиза от карантината, кой може да влиза в страната

Отпадат SMS-ите за излизане от домовете. Отварят се малките търговски обекти. Ако гърците продължат да се придържат към новите правила, от 19 май ще падне и забраната за свободно придвижване между отделни области и острови с постепенно отваряне на туристическия бранш.

Медицинската маска става част от живота на гърците. Задължително трябва да се носи в затворени помещения и в обществения транспорт. Неспазването на тази мярка ще струва 150 евро на всеки нарушител. Задължителна е и дистанцията от 1,5 м между хората на публични места и в работни помещения. Глобата от 1 000 евро за събиране на повече от 10 души на едно място също остава.

Медицинските маски в Гърция стават задължителни

В карантина продължава да бъде и гръцкият туризъм. Границите за туристи остават затворени. В страната могат да влизат само гръцки граждани, чужденци, пребиваващи законно, както и собственици на имоти. 14-дневната карантина, както и глобата от 5 000 евро при неспазване на мярката, също се запазват.

Правителството планува на 1 юни да отвори целогодишните хотели, а месец по-късно – и сезонните. Част от туристическите фирми все още не приемат резервации в очакване на условията за пътуване между европейските страни.

НА ПЛАЖ В ГЪРЦИЯ: Кога и как ще можем да почиваме в южната ни съседка?

В района на Халкидики, където почиват по-голяма част от българските туристи, хотелиерите настояват „бариерата“ да бъде вдигната от началото на юни, а не от юли, каквото е решението на Министерството на туризма. Оттам са категорични, че туристическият сезон ще стартира едновременно за цяла Гърция, при условие че броят на заболелите намалява.

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

1 250 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: По света