Денят на Съединението в Благоевград

136-ата годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия се отбелязва с поредица прояви в цялата страна.

В Благоевград от 10:30 часа, на пл. „Георги Измирлиев“, пред паметната плоча на загиналите във войните за обединението и независимостта на България, се проведе ритуал по полагане на цветя. На церемонията присъстваха представители на местната власт, културни институции, политически партии, граждани.

“Съединението е първата стъпка към осъществяването на българския национален идеал“, каза за Радио Благоевград директорът на РИМ-Благоевград д-р Кирил Алексиев.

Благоевград посрещна празника и с нови знамена. Специално сформирана комисия е направила оглед на флаговете, разположени на ключови места в областния център и е набелязала точките, където е необходимо те да бъдат сменени.

Празничното настроение в Благоевград продължава. В 11.30 в РИМ-Благоевград предстои да бъде открита изложба „100 години освобождение на Добруджа“.

В 19:30 часа, в Летния театър в квартал „Вароша“, музикален моноспектакъл „Завръщане“ ще представи певецът Тодор Трайчев – половинката от популярния преди години дует Мариана и Тодор Трайчеви. Той е обещал много песни, настроение и обич за и към публиката на Благоевград – градът, от който започва пътят му към голямата сцена. Входът за концерта е свободен.

На 6 септември 1885 г. в Пловдив е провъзгласено Съединението на Източна Румелия с Княжество България. Това е не само най-мощната и категорична заявка за участието на българите в политическия живот на тогавашна Европа, но и първият акт след Освобождението, при който в една кауза се обединява цялата българска нация – от селяните, свещениците и учителите, през военните, до правителството и княза. Преди 136 години българите показват готовност за саможертва и решителност, мъдрост и дипломатичност и ни дават най-ценната поука, че обединени сме по-силни.

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

1 068 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Благоевград