Изложба и концерт са включени в програмата на Община Благоевград за 6 септември – празника на Съединението

Община Благоевград ще отбележи тържествено 136 години от Съединението на Източна Румелия с Княжество България. Церемонията по полагане на цветя в знак на почит и признателност към родолюбивото дело на посветилите се в борбите за свобода и национално единство, ще бъде от 10:30 часа пред Паметната плоча на загиналите за свободата и независимостта на България, която се намира пред зала „22 септември“.

В 11:30 часа в Регионалния исторически музей ще се открие изложба „100 години Освобождение на Добруджа“. Изложбата проследява развитието на Добруджанския въпрос от неговото възникване с подписването на Санстефанския договор от 3 март 1878 г., когато Румъния получава Северна Добруджа като компенсация за участието й във войната до 7 септември 1940 г., когато е подписана Крайовската спогодба, според която Южна Добруджа се връща в пределите на България. За реализиране на изложбата е използван богат архивен материал – снимки и документи от фондовете на Историческия музей – Тутракан, Регионалния исторически музей – Добрич, Националния военноисторически музей, Военноморския музей – Варна, Регионалните исторически музеи в Русе, Разград, Добрич и Силистра, ЦВИА – В. Търново, архивите в Силистра и Русе и др.

В 19:30 часа, в Летния театър в квартал „Вароша“, музикален моноспектакъл „Завръщане“ ще изнесе певецът Тодор Трайчев. Половинката от популярния преди години дует Мариана и Тодор Трайчеви е обещал много песни, настроение и обич към публиката на Благоевград, града от където започва пътят му към голямата сцена. Входът за концерта е свободен.

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

239 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Благоевград