Млада майка поде петиция за връщане красотата на подплощадното пространство в центъра на Благоевград, само за ден над 250 я подкрепиха

Петиция за връщане красотата на подплощадното простанство в центъра на Благоевград направи младата майка Александрина Пандурска и за по-малко от 24 часа призивът й събра над 250 подписа. Дамата насочва вниманието върху контраста между площад „Г. Измирлиев“ и зоната под театъра.

„Тя тъне в разруха, мръсотия и тъмнина. През последните 15 години едно след друго заведенията и бизнесът на частни предприемачи в района на долните фонтани замря, останали са 2-3 малки помещения, които все още са причина за движение на хора през деня в това пространство. Големите витрини са покрити с графити, висят опасни кабели, а целият проход е тъмно и мръсно подобие на краен беден квартал и по нищо не личи, че е центърът на областен град“, коментира Александрина Пандурска.

Младата дама отправя апел към кмета Илко Стоянов, заместника му по строителството инж. Христо Дюлгеров и към главния архитект Любомир Огорелков да се осигурят средства за почистване на колоните от графитите, ремонт на плочите на големия фонтан, засаждане на цветя, редовно поливане на зелените площи и монтиране на пейки на подходящи места. Тя апелира да се осигури видеонаблюдение в района и нарушителите да се санкционират, а витрините на частните помещения да се почистят от собствениците или да се прикрият, за да се превърне отново пространството в обитавано и естествено продължение на градската градина в съседство.

Кметът Илко Стоянов и заместникът му инж. Дюлгеров разбраха от „Струма“ за подетата петиция и декларираха готовност за предприемане на мерки при получаването й. Александрина Пандурска коментира, че ще я внесе, когато получи подкрепата поне на 1000 души.

Подплощадното пространство е неугледно, мръсно и цялото в графити, а вечер няма осветление

„За това пространство имаме сигнали и претенции за обезщетения от собственици на помещения за сериозни течове след основния ремонт на целия площад, направен преди няколко години“, коментира зам. кметът по строителството инж. Дюлгеров. Той допълни, че комисия предстои да опише проблемите и протоколът ще се представи на строителите, тъй като обектът е в гаранция.

Припомняме, че цялото пространство от хотел „Ален мак“ до сградата на РЗИ и тази на пощата бе реновирано по европейски проект, като се похарчиха 5,5 млн. лв. Грандиозният ремонт е дело на ДЗЗД „В Строй“ , включващо три фирми: благоевградските „Стилстрой-М“ ООД, ЕТ „Димитър Янков-Кенеди Метал“ и „ВИП-2004“ ЕООД със седалище в Банско. Първоначалният договор от 4 552 019.98 лв. без ДДС бе увеличен с анекс с още 666 425.14 лв. без ДДС, а официалното откриване на обекта бе в началото на март 2019 г. Година по-късно стана ясно, че от сумата 6 374 734.98 лв. управляващият орган верифицирал само 4 721 958.29 лв. и „рестото“ от 1 271 241. 77 лв. заедно със съдебните разходи от 17 345 лв.останаха да тежат на общинската хазна. Междувременно жалби за течове „валят“ от 2020 г.

ЕТО Я ПЕТИЦИЯТА:

Да върнем красивия облик на пространството под площад “Георги Измирлиев” – фонтаните в град Благоевград

До

г-н Илко Стоянов,

кмет на община Благоевград,

г-н Христо Дюлгеров,

зам. кмет по строителството на община Благоевград,

арх. Любомир Огорелков,

гл. архитект на община Благоевград

Уважаеми г-н Стоянов,

уважаеми г-н Дюлгеров,

уважаеми г-н Огорелков,

Бихме искали да насочим вниманието Ви и да дадем предложение за подобряване на градската среда на Благоевград, само на метри от сградата на община Благоевград. Докато пространството пред общината е добре поддържано и редовно се облагородява (работещи фонтани, пейки, цветя, трева и т.н.), така че да бъде приятно място за почивка и разходка на гражданите и гостите на града, то пространството под театъра тъне в разруха, мръсотия и тъмнина. Контрастът между двете е изумителен и шокиращ, особено за гостите на града, които за първи път го посещават.

През последните 15 години едно след друго заведенията и другите бизнеси на частни предприемачи, разположени около долните фонтани, спряха да работят. Останали са две-три малки помещения, които все още през деня привличат някакво движение на хора в това пространство. Всички големи витрини на затворените помещения са покрити с графити, на различни места висят опасни кабели, а в целия проход между тях е тъмно, мръсно и неприятно за престой, което мнозина избягват да посещават особено вечер. Пространството се е превърнало в подобие на краен беден квартал и по нищо не може да се познае, че само на метри от него е центърът на областен град. Прилагаме снимки, с които да онагледим описаните проблеми.

Като граждани на Благоевград, родители и представители на местната общност се обръщаме към Вас с апел да осигурите необходимите средства за осъществяване на необходимите дейности по възстановяването на чистия, приветлив облик на пространството (почистване на колоните от графити, ремонт на осветлението в проходите, ремонт на плочите на големия фонтан в средата, регулярно почистване и поливане на тревните площи, засаждане на цветя, монтиране на пейки, ако и където е възможно), както и осигуряване на видеонаблюдение и налагане на глоби на нарушителите. Относно витрините на помещенията и опасните кабели и др. нека отговорните лица от общината изкажат в компетенциите си какъв е редът за действие. Ако витрините не се използват и собствениците откажат да ги почистят, има и други визуални средства за прикриването им.

Нека превърнем това пространство в естествено (използваемо) продължение на градската градина и площада пред общината. В нормален вид пространството е (и е било до неотдавна) идеално място за организиране на концерти и друг тип събития за обществеността, а затворените магазини биха могли да подновят дейността си.

Готови сме за среща с кмета и неговите служители, отговорни за градската среда, в която да обсъдим вариантите за ремонт и привеждане в нормален вид на въпросното пространство.

С уважение: Александрина Пандурска и граждани на община Благоевград

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

640 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Благоевград