БСП не признават неуспех – ще стискат мандата до 15 септември

БСП няма да върне мандата, въпреки нулевите шансове да направи правителство, обяви лидерът на партията Корнелия Нинова по обяд в неделя. Те ще забавят процедурата до 15 септември.

 

„Целите ни са да направим кабинет и да продължи промените. По думите на другите партии те не искат да подкрепят такова правителство. Пред нас като държава има по-сериозни изпитания – ниските пенсии и доходи, с които хората не могат да посрещнат разходите си. В момента цялата отговорност за решаването на тези проблеми лежи върху БСП. Ако върнем мандата веднага, президентът е длъжен да разпусне народното събрание и да върви на избори веднага. Така ще лишим пенсионерите без пенсии, лекарите, военните и хората на културата без доходи“, каза Нинова.

 

Днес социалистите поканиха ДБ и ИБНИ на разговори с предизвестен край. Трите парламентарни групи имат крайно недостатъчно депутати, за да управляват, дори и заедно. ИТН нееднократно ясно са заявявали, че няма да подкрепят правителство – без значение от състава му. Резервирано се отнасят и ДПС. ГЕРБ поначало бяха категорични, че ще бъдат опозиция.

 

Въпреки всичко това, БСП няма да върне мандата на президента, както следва да се направи по Конституция, а ще бави процедурата с 2-3 седмици.

 

„Имаме избор – или да върнем мандата, или да проявим отговорност и да го задържим. Избираме второто. Вчера се събрахме и решихме, че нямаме никакво намерение да се бавим. Поканите за срещи с другите партии остават. Тяхно е решението дали те да участват. Тук в НС да кажат кой иска редовен кабинет и кой – не. На тези срещи, може да постигнем съгласие и да формираме мнозинство, за да направим в кратки срокове актуализацията на бюджета“, обясни Нинова.

 

Тя предлага парламентът да заседава извънредно, а депутатите да работят денонощно.

 

„Ние виждаме като обозрим срок за връщане на мандата между 10 и 15 септември. Знаем, че има и други сили, които искат бързо връщане на мандата. Ние, водени от тази отговорност към пенсионери, лекари, военни, дейци на науката и културата, ще направим всичко възможно“, закани се Нинова.

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

780 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Политика