Проба, грешка и фатални загуби за благоевградчани!

6 месеца след немотивирания си отказ да сключи договор със законноизбрания оператор на новото депо край Бучино, кметът на Благоевград Румен Томов, притиснат от КЗК, най-накрая подписа с ДЗЗД“ Регионално депо -2019 „. Така местният градоначалник призна фаталната си грешка и факта, че отказът му да сключи договора е категорично незаконен, такова каквото бе заключението на комисията за защита на конкуренцията, където операторът отнесе въпроса.

Отказът, който бе и първото управленско решение на настоящия градоначалник, донесе загуби на община Благоевград от над 1 200 000 лева само за няколко месеца, средства изразходвани за транспортиране на боклука до Костинброд, при условие, че община Благоевград и още 4 общини съсобственици имаха на разположение напълно готово, ново и модерно депо, официално открито от премиера на републиката Бойко Борисов.

Поради местните избори предишният кмет не успя да подпише договора с оператора и това остана в правомощията на новоизбрания кмет. Томов изненадващо отказа да подпише с този оператор, заявявайки, че същата работа може да я върши и общинската фирма „Биострой“. Задели пари в бюджета за купуването на техника, с която Биострой да оперира депото, но впоследствие се оказа, че общинската фирма няма никакви възможности да го прави, няма нужните лицензи, не отговаря на изискванията и куп други липси, обричащи на провал работата с депото.

В същото време избраният оператор депозира жалба срещу кметския отказ в КЗК, където нарекоха мотивите на Томов „смехотворни “ и „абсурдни“. Докато вървеше обжалването обаче, ежедневно община Благоевград, фактурираше по хиляди левове за транспортиране на боклука в депото в Костинброд и така за 5 месеца сумата набъбна и надхвърли 1 200 000 лева. Пари хвърлени буквално на вятъра при условие, че депото можеше да започне да работи веднага след изборите. КЗК се произнесе и нарече решението на кмета за отказ, категорично незаконно и го застави да подпише договора със законно избрания оператор.

Томов направи маньовър да се скрие зад решение на общото събрание на общините собственици Рила, Кочериново, Симитли и Бобошево, като събра кметовете след решението на КЗК, да ги пита какво да правят. Излезе с популисткото изявление, че кметовете били решили да не се обжалва решението на КЗК и заради това решение той ще подпише. Истината обаче е, че единственият отговорен за това е Кметът на Благоевград. Той е отговорен за подписването на договора, той е принципалът, тъй като депото се намира на територията на община Благоевград и нейният кмет е човекът, който подписва документацията по проекта, така както еднолично подписваше и бившият кмет Атанас Камбитов, поемайки отговорността за действията си.

Проверката на КЗК установи, че процедурата по избор на оператор е изрядна и напълно законно проведена, единственото незаконно нещо в края и бе Отказът на Томов да сключи договора. РЕЗУЛТАТЪТ – НАД МИЛИОН И 200 000 ЛЕВА ОТ ПАРИТЕ НА ДАНЪКОПЛАТЕЦА, ПРОПИЛЕНИ НАХАЛОСТ, НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

С подписа си тези дни кметът Томов фактически призна нарушението си. Оттук нататък идва въпросът: Кой ще потърси сметка на кмета Томов за загубените пари, за това незаконно негово решение, довело до щети в особено големи размери за община Благоевград при това за няколко месеца? Защо трябваше Томов да чака 6 месеца, за да подпише и това донесе загуби от 1 200 000 лева, пари, които общината можеше да използва днес, в условията на тежката пандемия.

И докато хвърляше хиляди левове ежедневно за транспорта до Костинброд, кметът Томов провеждаше пресконференции, на които започваше и свършваше с думите, колко финансово е зле общината, как предишният е оставил батак, как е злоупотребявал със средства и как го предава на прокурор. До момента обаче нито един от сигналите, изпратени до прокурор срещу предишните не издържа, проверките са категорични – Няма допуснати нарушения или финансови злоупотреби, извършени от екипа Камбитов! Разследвания в Спецпрокуратурата също приключиха с такива заключения.

Нещата, които екипът Томов вадеше на пресконференция са проверени и заключенията са, че няма нарушения, или финансови престъпления на екипа Камбитов. И ние многократно сме писали за оневиняващите екипа Камбитов резултати, обвинявани, че го браним. Е, как да уличаваме някого в престъпление, след легенди на маса, като компетентните институции са категорични, че няма погазване на закона или доказани злоупотреби. Уважавайки българските правораздавателни институции Struma.com се доверява на техните констатации, а не на хвърчащи листчета, размахвани на пресконференции…. Ако от тези листчета излезе нещо уличаващо предишния управленски екип във финансови злоупотреби, ще го отразим с удоволствие, но до момента – няма абсолютно нищо!

Това са фактите….

Обаче! В случая с незаконния отказ за депото и разходите, които направи за транспортирането му екипа Томов нарушение имаима прахосани общински средства и за това нарушението може да добие и друга по сериозна квалификация! И това е въпрос, който следва да изяснят компетентните институции, където случаят с депото и незаконният кметски отказ ще бъде отнесен./struma.com/

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

313 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Благоевград