Протест на бизнеса в Благоевград: Кратка блокада на Е-79 и дълъг списък с искания

Протестиращи ресторантьори и хотелиери от Благоевград блокираха изцяло главен път Е-79 в местността Полигона край града за около 20 мин.

Петъчният предпразничен трафик бе възпрепятстван от служителите в хотели и ресторанти, както и от собствениците на такива.

Близо 400 души, заети в бранша, са излезли да заявят недоволството си срещу готвените от здравното министерство противоепидемични мерки, които трябва да влязат в сила от 7 септември.

Мирният протест бе подкрепен от кмета на община Благоевград, Илко Стоянов.

„Искаме да работим“, „COVID-19 не избира ресторантите пред градския транспорт. Равни условия за всички“, „Свобода за бизнеса“, „Как да си платим наема“, „COVID-19 няма работно време“ и „Не на вечерния час“ са само част от посланията върху разпънатите от протестиращите плакати.

Движението на МПС бе спряно и в двете посоки около 14.45 ч. Протестиращите не успяха да пробият полицейския кордон с изключение на една жена, която, облегната на мантинелата, държеше плакат с надпис „Искам да работя“. Колите и камионите от двете страни предприеха бързи мерки и се върнаха обратно. Останаха блокирани само един лек автомобил и един камион. След около 15-ина минути Е-79 беше освободен, а движението – възстановено.

Протестиращите се отправиха към кръговото кръстовище между Е-79 и АМ „Струма“, но до блокада се стигна за около няколко минути, а след това полицаите започнаха да регулират движението и да пропускат автомобили, за да не се получават струпвания.

Друга част от протестиращите пък паркираха возилата си на главния път и така отново го блокираха в едната посока – към Благоевград, но за кратко.

Около 16 ч. движението бе нормализирано, а протестиращите се отправиха към града, където обиколиха централните улици.

„До момента, откакто е тази пандемия, не са спрели да използват нашия бранш за всичко, дори и за принудителна ваксинация и това се вижда от всеки обикновен гражданин. Само ние бяхме засегнати, ние бяхме затворени, ние сме с ограниченията, ние сме с рестрикциите, винаги е върху нас. Очакваме разбиране – за адекватно подпогамане, за адекватни мерки. След като искат по този начин да ни ограничават, нормално е и да ни помогнат“.

Това заяви на днешния протест Васил Димитров – заместник-председател на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Благоевград.

От бранша имат свои конкретни предложения, исканията им са отправени към властимащите, но резултати все още няма.

„Едно е да се предлагат някакви искания от нас или някакви помощи, съвсем друго е те да се разгледат, трето и четвърто е да се одобрят и приложат. В нашия сектор ние сме основно засегнати. След като ресторантите по Европа не затварят, защо трябва да затваряме ние. Искат от нас да ваксинираме нашите работници, ние ще се постараем това до някаква степен да го изпълним, но да се иска от нас да упражняваме постоянен контрол върху нашите клиенти, да работим само с ваксинирани клиенти – това не е наш проблем.

Това си е проблем на държавата. Няма как ние да сме на последно място по брой ваксинирани и накрая да ни кажат – работете само с ваксинирани. Затова сме се събрали днес, няма да спрем, докато не чуят исканията ни. Едно от нещата – ставката от 9% ДДС да остане за постоянно, аномалиите с електричеството, които се случиха през този летен сезон, това го няма абсолютно никъде и по никакъв начин не трябва да се допуска. Това се отрази и на крайния потребител, не само на нас“, заяви още Димитров.

Емил Ирибозов – собственик на заведение в Благоевград, призна, че загубите за неговия бизнес не са в проценти, а са пълни.

„Когато пандемията започна нямахме ваксини, нямахме и опит, сега вече имаме и двете, така че казва се на хората – имате ваксини, имате медицинско обслужване, големи сте, направете своя избор, а нас ни оставете да си вършим работата. Ходенето по кина, театри и фестивали не е задължително, който иска – да се ваксинира, който не иска – това си е негов личен избор. Но ние не сме с нищо виновни и нашата работа и нашият труд с нищо не пречат за справяне с тази епидемия“, коментира Ирибозов.

Той се надява гласът му да бъде чут и от хората, и от управляващите, за да се вземат адекватни мерки и всички бизнеси да бъдат оставени да работят.

„Ако има държавна политика да се ваксинират всички на 100%, нека се започне от лекари, учители, администрация… А те искат от нас да сме като пъдари – да изпитваме хората на вратата – ваксиниран ли си, имаш ли тест… Адекватните мерки са да се сложат картите на масата. Ние не сме отговорни за това, че някой не иска да се ваксинира“, каза още Емил Ирибозов.

По-рано днес брифинг пред сградата на Община Благоевград преди протеста дадоха кметът Илко Стоянов и заместник-председателят на БАХР – Васил Димитров.

Протестът е разрешен, но е пренасочен на друго място. Тъй като не можем да разрешим протеста върху републиканска пътна мрежа, на главен път Е-79, е пренасочен в местността Полигона, където няма да се пречи на движението, каза Стоянов.

Васко Димитров: Благодарим на кмета за неговото разрешение. Ще се съберем в местността Полигона и съответно ще заявим нашите искания, които основно са към правителството или хората, които по някакъв начин не мислят за нас, за населението като цяло или бизнеса.

Той подчерта, че списъкът с искания е дълъг, а част от тях и основни са неадекватните мерки, които се прилагат по отношение по-малкият капацитет на работа на заведенията, ставките за ДДС, аномалиите с електричеството. Надяваме се, че ще получим по-добри условия за труд, каза Димитров.

Мерките рефлектират върху самата община. Изцяло бизнесът дава своя данък към общината. В този смисъл няма как кметът да не се грижи за бюджета на общината. Много ми се иска преди гласуването на бюджета, да се замислят как да се окаже реална помощ за бизнеса. Ние сме изцяло „за“ това, че трябва да се опазят човешките животи, но всички, които работят трябва да не изпадат в нищета и да не фалира бизнесът. Този баланс, за който говорим, налага преди да се разпусне парламентът – да вземе необходимите мерки за бюджета и исканията на бизнеса, каза Стоянов.

Ние не сме против мерките, но искаме да запазим нашият бизнес, който сме градили години наред. Няма как държавата да не хае за това нещо, защото ни сме данъкоплатци. Ние даваме нужното на държавата и съответно искаме и нужното от държавата, каза още Димитров.

Кметът на Благоевград обяви, че предвид новите мерки е възможно да не се състои фестивалът „Дъбрава Фест“, но около 7 септември ще стане ясно дали той ще бъде отложен. На протеста организаторът на фестивала – Росен Георгиев, заяви, че най-вероятно за първа година събитието няма да се проведе./ Infomreja

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

176 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Благоевград