Протест на ресторантьорите затваря Е-79 при Благоевград

На протест срещу новите КОВИД мерки, влизащи в сила от 7 септември, организират хотели и ресторантьори в Благоевград.

Брифинг пред сградата на Община Благоевград преди протеста дадоха кметът Илко Стоянов и заместник-председателят на БАХР – Васил Димитров.

Протестът е разрешен, но е пренасочен на друго място. Тъй като не можем да разрешим протеста върху републиканска пътна мрежа, на главен път Е-79, е пренасочен в местността Полигона, където няма да се пречи на движението, каза Стоянов.

Васко Димитров: Благодарим на кмета за неговото разрешение. Ще се съберем в местността Полигона и съответно ще заявим нашите искания, които основно са към правителството или хората, които по някакъв начин не мислят за нас, за населението като цяло или бизнеса.

Той подчерта, че списъкът с искания е дълъг, а част от тях и основни са неадекватните мерки, които се прилагат по отношение по-малкият капацитет на работа на заведенията, ставките за ДДС, аномалиите с електричеството. Надяваме се, че ще получим по-добри условия за труд, каза Димитров.

Мерките рефлектират върху самата община. Изцяло бизнесът дава своя данък към общината. В този смисъл няма как кметът да не се грижи за бюджета на общината. Много ми се иска преди гласуването на бюджета, да се замислят как да се окаже реална помощ за бизнеса. Ние сме изцяло „за“ това, че трябва да се опазят човешките животи, но всички, които работят трябва да не изпадат в нищета и да не фалира бизнесът. Този баланс, за който говорим, налага преди да се разпусне парламентът – да вземе необходимите мерки за бюджета и исканията на бизнеса, каза Стоянов.

Протестът ще започне в 15 ч. на Полигона.


Времето ще покаже дали ще блокираме, може би ще направим лека разходка до кръговото, така че да ни чуят и видят хората. Когато се прилага нещо, трябва да се чуят и хората, които го изпълняват. В случая това сме ние, допълни Димитров.

Ние не сме против мерките, но искаме да запазим нашият бизнес, който сме градили години наред. Няма как държавата да не хае за това нещо, защото ни сме данъкоплатци. Ние даваме нужното на държавата и съответно искаме и нужното от държавата, каза още Димитров.

Кметът на Благоевград обяви, че предвид новите мерки е възможно да не се състои фестивалът „Дъбрава Фест“, но около 7 септември ще стане ясно дали той ще бъде отложен.

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

866 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Вижте още от категорията: Благоевград