Томов иди си с мир,ако ти е останало достойнство

Чували ли сте притчата за цар Соломон, който трябвало да присъди дете на една от две жени, претендиращи за майчинство? Царят извикал един от пазачите си и му наредил с меча си да разсече детето на две и всяка от тях да вземе по половина. Едната жена веднага се съгласила съперницата ѝ да вземе детето, но то да остане живо и здраво. Така цар Соломон разбрал коя е истинската майка, коя е тази, която изпитва истинска обич и грижа към това дете. Защото, уважаеми читатели, истинската любов е жертвоготовна.

Соломоновата притча за двете майки е христоматиен пример за това как постъпва човек, когато държи на нещо или обича някого. За съжаление обаче все по-малко са хората, които действат така – с мисъл и грижа за другия. С още по-голямо съжаление трябва да кажем, че все по-малко са и политиците, които действат така. Примери много. А за жителите на Благоевград примерът е фрапиращ – той идва от този, който вече два месеца поставя града в ситуация на безизходица, опитвайки да прикрие едно просто желание за власт в уж позоваване на закона.

Днес за N-ти път стана ясно, че кметът на Благоевград Румен Томов ще обжалва поредно съдебно решение, с което се потвърждава предстрочното прекратяване на правомощията му. Дали остана човек, освен Томов и тези, дето му мътят акъла, който да не е разбрал, че тези жалби са безсмислени? Какво жалите и какво очаквате, г-н Томов?! До какво ще доведе това?!

Ще Ви отговорим ние, в качеството си на интелигентни хора, милеещи за случващото се с нашия град. Не води до нищо, което да е полезно както за Вас самия, така и за града като цяло. Месеци наред Благоевград потъва. И ако, както твърдите в изказванията си, това се е случвало бавно и полека през последните 8 години, то сега – само за няколко месеца, препускаме с бесен бяг към дъното. И не за друго, а просто защото цари безвластие. Този, който най-много трябва да го боли за това как се развива градът, само удължава агонията му. Имаме кмет, който всячески се опитва да задържи властта у себе си. Безброй пъти вече чуваме, как съдебните институции подменили вота на хората. 18 000, 19 000… Защо не се оттеглихте достойно още преди месеци и не показахте, че наистина 19 000 човека искат точно Вие да бъдете кмет? Или се страхувате, че тези 19 000 едва ли биха гласували за Вас отново?

В момента начело на Благоевград стои човек, който със сетни сили, игнорирайки всички правни норми и съдебни решения, жали наляво и надясно отстраняването си. А пред кой жали и какво жали? Пред Административен съд – Благоевград, пред Конституционен съд, пред  Върховен административен съд…. И на какво се надяваме – ВАС да отмени свое предишно решение, може би? Това е нелепо.

Твърде дълго продължават тези нелепици. И ако в началото беше интересно, то вече е вредно. Вече е много много тъжно. Най-вече за един град, който потъва в безвремието, което скоро ще го убие.

Помислете за миг, уважаеми читатели. Ако днес цар Соломон трябваше да отсъди кой милее за Благоевград, кой щеше да е този човек? Дали този, който само удължава агонията на града, ползвайки всички лостове, които правото позволява? Едва ли.

3 212 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.