За 48 часа: Илко Стоянов взе важни управленски решения

Кметът на община Благоевград – Илко Стоянов, спря търга за изграждане на фотоволтаични централи върху покривите на 13 общински училища. Това съобщи той на пресконференция днес. Предишното кметско ръководство имаше намерение да бъдат отдадени под наем на частно дружество 13 покривни конструкции за фотоволтаични централи до 30 kW за производство на електрическа енергия. Това предложение  бе внесено за разглеждане в Общински съвет. То е част от програмата за насърчаване използването на енергия от възобновяеми източници и биогорива на Община Благоевград за изграждане и развитие на устойчива енергийна инфраструктура.

„За подобно решение липсва съгласието на директорите на училищата. За мен е важно тяхното мнение. Смятам, че Община Благоевград може сама да финансира и изгради тези системи със средства от европейските програми, така те ще останат собственост на Общината. Надявам се, че Общинският съвет ще подкрепи моето решение”, коментира Илко Стоянов.

Кметът ще прекрати и договора за поставянето на каравана в градинка в квартал „Еленово”, където над 350 граждани са събрали подписка да се запазят зелените площи, които самите те са създали със собствени средства. Предстои приемането на нов Общ устройствен план, за да се гарантира запазването на всички зелени площи и паркове в общината. Така той даде заявка, че е готов на смели управленски решения, когато трябва да се защити обществения интерес.

Ще има и актуализация на бюджета, за да се осигури изплащането на финансови стимули на майките за новородени деца. „Целта на актуализацията е да пренасочим парите там, където са най-необходими. Бюджетът ще го обърнем към хората, после ще търсим баланс между изграждането на инфраструктура и потребностите на гражданите”, уточни кметът Илко Стоянов.

Градоначалникът разкри, че тримата вече бивши зам.-кметове – Любен Милев, Пролет Трифонова и Венелин Трошанов, са освободени по такъв член от Кодекса на труда, че ще получат по 6 заплати обезщетение. Това прави около 76 000 лева от бюджета на общината да бъдат изплатени на тримата. Илко Стоянов е разпоредил да не се изплащат тези суми и ще се търсят правни възможности парите да останат в хазната. Той подчерта, че действията на доскорошния вр.и.д. кмет Ясен Попвасилев и тримата му заместници са законни, но не са морални и нарушават интереса на благоевградчани.

Кметът е започнал дисциплинарни произвадства срещу юристката Станислава Иванова и главния секретар Мария Захова, тъй като са „проспали“ сроковете да обжалват наложена финансова корекция по проект на Община Благоевград за депото. „Ако администрацията работи, то тя ще работи прекрасно с мен“, увери Илко Стоянов.

Съветникът в ОбС-Благоевград – Кирил Илиев, предлага да се отмени заповедта, която дава право доживот на бившите кметове на града да паркират безплатно в „синята зона”. Според него въпросната заповед е нзаконна. Тя бе подписана на 14-ти февруари тази година от бившия кмет Румен Томов.

По този начин се привилегироват всички управници на областния център на Пиринско. Илиев е категоричен, че решението противоречи на два закона – на този за местното самоуправление и местната администрация и на този за общинската собственост.

„Това не може да се решава еднолично от кмета, а само с решение на Общинския съвет. Ще настоявам новият кмет Илко Стоянов да отмени тази заповед. Такава привилегия може да се гласува за бившите кметове само от местния парламент”, категоричен е Илиев.

Днес на пресконференция Илко Стоянов заяви, че предстои преразглеждане на Наредбата, която разрешава безплатно паркиране в „синя зона“ и на общинските съветници. /Ilindenpres

 

Вижте още от най - актуалното за Благоевград

722 преглеждания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още от категорията: Благоевград